Gašparovič: Dánsko je pre nás dôležitou inšpiráciou

Dánsko je pre Slovensko podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča dôležitou inšpiráciou. Uviedol to na otvorení dánsko-slovenského inovačného a obchodného fóra v Kodani.

23.10.2012 20:22
Gašparovič, dánsky princ Henrik Foto:
Zľava dánsky princ Henrik, prezident SR Ivan Gasparovič, dánska kráľovná Margaréta a Silvia Gašparovičová pózujú pred zámkom Fredensborg pri Kodani.
debata

Dánsko považuje za sociálny štát typický pre celú Škandináviu, ktorý kladie veľký dôraz na budovanie znalostnej ekonomiky.

Veľký potenciál pre SR vidí Gašparovič v spolupráci a prenose skúseností v oblasti inovácií, kde patrí Dánsku v Európskej únii po Švédsku druhé miesto. Ako uviedol, v súčasnosti je správny čas na posilnenie bilaterálnych vzťahov, a to hospodárskych, obchodných aj vedecko-technických. Slovensko totiž na to podľa neho vytvára predpoklady, keďže napriek klesajúcim odhadom ekonomického vývoja v únii, je prognóza rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku jedna z najvyšších medzi členskými štátmi únie, a to 2,5 percent HDP ročne.

Prezident vyzdvihol optimálnu polohu SR v strednej Európe pre podnikanie. Poukázal na kvalifikovanú pracovnú silu, priaznivé podnikateľské prostredie, primerané náklady, vysokú produktivitu práce a zlepšujúcu sa infraštruktúru. Chcem preto povzbudiť dánske spoločnosti, aby využili investičné a podnikateľské príležitosti na Slovensku. Dnes je zrejmé, že sme schopní poskytnúť dobré podmienky pre kvalitné výrobné kapacity, ale aj kapacity pre výskum a vývoj, podčiarkol.

Dánske firmy označil za vítaných investorov, lebo diverzifikujú rozloženie investícií po celej SR. Ceníme si, že využívajú slovenský manažment, čo demonštruje schopnosti a kvality pracovnej sily v SR, zdôraznil Gašparovič, ktorý na druhej strane poukázal na menšiu prítomnosť slovenských subjektov v tejto škandinávskej krajine.

Dánsky Korunný princ Frederik dodal, že od vstupu SR do únie v roku 2004 majú krajiny ešte viac spoločného. Pozitívne to ovplyvnilo aj rozvoj hospodárskych a ekonomických vzťahov. Obe krajiny majú otvorené exportne orientované ekonomiky a čelia rovnakým výzvam, poznamenal s tým, že pre Dánsko aj Slovensko sú ťažiskové rovnaké odvetvia ako energetika, zelené technológie alebo poľnohospodárstvo. Za jeden zo spôsobov ako prekonávať výkyvy v hospodárstve považuje vytvorenie spoločných obchodných partnerstiev. Jedným z príkladov je aj partnerstvo medzi Slovenskom a Dánskom v oblasti poľnohospodárstva, ktoré funguje veľmi efektívne, konštatoval.

debata chyba