Gašparovič na valnom zhromaždení zhodnotí 20 rokov SR v OSN

Na 68. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktoré sa začne 17. septembra v New Yorku, pocestuje ako vedúci slovenskej delegácie prezident Ivan Gašparovič.

03.08.2013 15:10
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (11)

Jeho zástupcami budú podpredseda vlády a šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ pri OSN v New Yorku František Ružička.

„Prezident SR Ivan Gašparovič vo svojom vystúpení zhodnotí 20 rokov úspešného členstva SR v OSN a predstaví pozície SR k riešeniu zásadných otázok v oblasti podpory mieru a bezpečnosti vo svete, dodržiavania ľudských práv, princípov demokracie, právneho štátu a posilnenia úlohy OSN, vrátane potrebných reforiem riadenia a financovania organizácie,“ uvádza sa v návrh účasti slovenskej delegácie na zasadnutí valného zhromaždenia, ktorý bol v pripomienkovom konaní. Hlava štátu bude osobitnú pozornosť venovať aj rozvojovej agende, ktorej riešenie je prioritou predsedu 68. zasadnutia VZ OSN.

Všeobecná rozprava v úvode valného zhromaždenia (23. septembra – 4. októbra) predstavuje podľa rezortu diplomacie jedinečnú príležitosť pre najvyšších ústavných činiteľov všetkých krajín sveta osobne sa stretnúť a prerokovať aktuálne medzinárodné problémy. Slovensko, ktoré predložilo kandidatúru do Rady OSN pre ľudské práva na funkčné obdobie 2018 – 2020, tiež zasadnutie vníma ako príležitosť na získanie podpory členských krajín OSN pre túto kandidatúru.

Do predbežného programu práce 68. zasadnutia VZ OSN bolo zaradených 171 bodov, ktoré tradične pokrývajú celé spektrum globálnych otázok týkajúcich sa zachovávania medzinárodného mieru a bezpečnosti, dodržiavania ľudských práv, sociálno-ekonomických a environmentálnych otázok a posilnenia OSN.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #New York #Ivan Gašparovič