Gašparovič obdivoval sochy z piesku, neskôr aj fujary

Prezident Ivan Gašparovič navštívil v Nitre výstavu originálnych 18 sôch z morského piesku, ktorá je v tamojšom obchodnom dome v centre mesta. Expozíciu si hlava štátu pozrela v sprievode primátora Nitry Jozefa Dvonča a rektora Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Liborom Vozárom.

16.07.2011 17:30
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (8)

Umelecké diela z piesku vytvorili sochári z ôsmich krajín – Portugalska, Írska, Belgicka, Talianska, Holandska a Slovenska. Na svojich piesočných dielach pracovali od 27. júna do 2. júla a použili vyše 300 ton špeciálneho morského piesku. Toto umenie má svoje korene v Spojených štátoch amerických, kde na východnom pobreží začali v 20. rokoch minulého storočia vznikať prvé sochy z piesku. V Európe sa udomácnilo až 90. rokoch minulého storočia.

Neskôr sa prezident pozdravil aj s občanmi mesta a následne pokračoval vo svojom oficiálnom programe v Korytárkach v Detvianskom okrese, kde sa koná 13. ročník celoslovenskej prehliadky fujerášov. Podujatie, ktoré je jediným svojho druhu na Slovensku, sa aj koná pod záštitou prezidenta.

Organizátorom prisľúbilo účasť viac ako päťdesiat fujaristov a prišli aj hostia – rozkazovači z Dúbrav a folklórne súbory z Hriňovej, B. Bystrice a Vranova nad Topľou. „Ľudové umenie a ľudová kultúra má svoju históriu a teší ma, že aj toto podujatie má na Slovensku svoju tradíciu. Krása ľudového umenia u nás nezaniká, ba dokonca sa premieta do súčasnej umeleckej tvorby,“ uviedol prezident Ivan Gašparovič.

Podujatie sa začalo koncertom s názvom „Vitajte pod Mníchom.“ Organizátori pripravili aj cyklický program Spomienky starých nôt fujár, ktorý tento rok venovali Jánovi Nosáľovi z Hriňovej. Súčasťou prehliadky bol aj jarmok ľudových remesiel a Tvorivé dielne fujár a píšťal 2011 v spolupráci so Strednou odbornou školou drevárskou vo Zvolene. Fujara získala v poslednom čase na európskych fórach viacero ocenení ako originálny ľudový hudobný nástroj. V roku 2005 bola zaradená ako jedinečný kultúrny klenot do zoznamu UNESCO.

„Som rád, že aj organizácia UNESCO uznala jedinečnosť nášho hudobného nástroja – fujary. Nemali by sme byť ľahostajní k našej histórii a mali by sme byť na ňu hrdí,“ povedal Gašparovič. V Detve dokonca uvažujú o vytvorení stálej expozície slovenských hudobných ľudových nástrojov, kde by bola dominantným nástrojom práve fujara.

8 debata chyba