Gašparovič: Olympijská kandidatúra bude signálom na využitie eurofondov

Spoločná olympijská kandidatúra Slovenska a Poľska by podľa prezidenta Ivana Gašparoviča bola signálom na lepšie využitie eurofondov v rámci cezhraničnej spolupráce.

23.02.2013 08:40
Gašparovič, Komorowski Foto: ,
Prezident Poľskej republiky Bronislaw Komorowski a prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
debata (27)

Gašparovič je presvedčený, že zimná olympiáda s Poľskom by bola rentabilná. Poľský prezident Bronislaw Komorowski zdôraznil, že prípadná spoločná olympiáda musí byť výhodná pre obidve ekonomiky a musí vzbudzovať spokojnosť obidvoch národov. Podľa Gašparoviča hlavnú úlohu musia zohrať vlády.

„Pre každú krajinu je to významná prezentácia aj schopností toho ktorého štátu. Tatry sa už raz uchádzali o zimnú olympiádu a na Slovensko začali chodiť delegácie olympijských výborov jednotlivých krajín, kde už to prinieslo takú určitú reprezentáciu,“ povedal Gašparovič. Na druhej strane, je to podľa neho aj odvážne rozhodnutie. „Je veľmi veľa názorov, že ekonomicky sa to nebude dať zvládnuť, že sú to nenávratné investície. Ale tu by som urobil rozdiel medzi letnými a zimnými olympijskými hrami. Prakticky všetky objekty, ktoré sa vybudujú pre zimnú olympiádu, vždy potom budú slúžiť všetkým, čiže tá rentabilita tam ozaj je. Ale či už olympiáda bude alebo nebude, budeme spolupracovať a som presvedčený, že to bude taký signál, aby sme využili najmä tie fondy, ktoré nám ponúka Európa, pretože zatiaľ sme ich v rámci cezhraničnej spolupráce až tak veľmi nevyužili,“ povedal v piatok prezident Ivan Gašparovič po neformálnom stretnutí s Komorowským v lyžiarskom stredisku v Oraviciach na Hornej Orave.

Podľa Komorowského má Slovensko takú hodnotu, popri ktorej Poľsko pociťuje veľký deficit. „V prípade zimnej olympiády je to veľmi ťažké si predstaviť organizáciu zimnej olympiády v tejto časti Európy bez Slovenska, pretože Slovensko má veľmi veľký potenciál, čo sa týka zjazdových disciplín. Ale keby sme vôbec uvažovali o organizácii zimnej olympiády, tak nesmieme nikdy zabudnúť na to, že to musí byť výhodné pre obidve ekonomiky, musí vzbudzovať spokojnosť obidvoch národov a musí to byť stále propagácia toho, čo nás spája, toho, čo máme spoločné,“ povedal prezident Komorowski.

27 debata chyba