Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Gašparovič podpísal rýchlejšie čerpanie eurofondov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čerpanie eurofondov sa zrýchli. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní, o ktorej parlament rokoval v zrýchlenom režime a schválil ju v priebehu dvoch dní (12. a 13.2.).

Novela bude účinná 18. februára, hlava štátu mala na podpísanie zákona 15 dní. Novelu z dielne ministerstva vnútra odobrila za dva.

Tzv. malou novelou zákona sa má znížiť administratívna záťaž v procese obstarávania. Účastníci konania budú môcť preukázať splnenie podmienok účasti čestným vyhlásením. Okrem toho novela umožní uzavretie zmluvy s druhým a tretím súťažiacim v poradí. Právna norma zavádza aj sankciu v podobe zákazu účasti na verejnom obstarávaní na tri roky v prípade podvádzania pri preukazovaní podmienok. Kabinet spomínané opatrenia vybral z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorej vláda dala zelenú v januári tohto roka a poslanci ju na prebiehajúcej schôdzi už posunuli do druhého čítania. Skrátené konanie k týmto opatreniam má pomôcť rýchlejšiemu čerpaniu

Okrem zjednodušenia administratívy novela prinesie aj zmeny v námietkovom konaní. Ponuky budú otvárané a vyhodnocované v dvoch etapách. Najskôr sa otvoria a vyhodnotia všetky časti ponuky okrem návrhu na plnenie kritérií na jej vyhodnotenie. Následne, ak budú podané námietky, sa uskutoční prvé námietkové konanie a až po jeho skončení bude možné vyhodnocovať tú časť ponuky, ktorá obsahuje návrh na splnenie kritérií jej vyhodnotenia. V druhej fáze dôjde k samotnému vyhodnoteniu ponúk a vyhotoveniu poradia ponúk podľa splnenia kritérií súťaže.

Zmenami má prejsť aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému má pribudnúť 39 zamestnancov. ÚVO bol podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) dlhodobo podvyživený. Peniaze a personálne kapacity budú podľa neho predistribuované z iných rezortov. Opozícia novelu ostro kritizovala, nazdáva sa, že má pomôcť určitým vybraným tendrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu