Gašparovič podpísal zákaz automatov v krčmách

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o hazardných hrách a odobril tak zákaz výherných automatov a videohier v krčmách, od roku 2013 sa budú môcť nachádzať len v herniach. V herniach bude zároveň zakázané fajčenie a konzumácia alkoholu.

18.07.2011 10:33
debata (1)

Autori novely z radov KDH sa nádejajú, že nové znenie zredukuje podmienky pre vznik patologického hráčstva. Od 1. septembra tohto roka budú mať obecné zastupiteľstvá možnosť zakázať, aby sa v ich katastri zriaďovali herne, kasína, stávkové kancelárie či charitatívne lotérie.

Podľa nového znenia zákona sa zároveň predĺži interval medzi jednotlivými hrami z troch na štyri sekundy, pretože väčší rozstup medzi hrami podľa predkladateľov znižuje impulzívne hranie, ktoré smeruje k vzniku patologickej hráčskej závislosti. Zavádza sa tiež 15-sekundový interval od vyplatenia výhry do začatia ďalšej hazardnej hry, dôvodom je ochrana hráča pred motiváciou k impulzívnemu hraniu.

Prevádzkovatelia herní po novom budú môcť zakázať vstup patologickým hráčom, ak o to požiadajú oni alebo ich rodinní príslušníci. Z pôvodného znenia novely však v parlamentnom druhom čítaní vypadlo ustanovenie, aby boli priestory herne stavebne oddelené od akejkoľvek inej prevádzky. V herniach tak naďalej budú môcť byť bary s občerstvením. Poslanci vyškrtli aj ustanovenie o povinnom samostatnom vchode do herne.

Prevádzkovatelia hazardných hier pred schválením novely upozorňovali, že štátne a obecné rozpočty pre ňu prídu o 40 miliónov eur a tisícky pracovných miest v hazardnom priemysle a súvisiacich službách. Nepáčia sa im tiež odlišné pravidlá pre herne a kasína, keďže pitie alkoholu a fajčenie bude v kasínach povolené. Autori novely istý pokles príjmov pripúšťajú, myslia si však, že boj proti patologickému hráčstvu má prioritu.

Novela bude účinná od 1. septembra, výnimkou je zákaz fajčenia a pitia alkoholických nápojov v herniach a zákaz prevádzkovania hracích automatov a videohier mimo herní, ktorý bude účinný od 1. januára 2013.

1 debata chyba