Gašparovič podporuje vedcov, ktorým vláda vzala peniaze na diaľnice

Prezident Ivan Gašparovič podporuje petičnú iniciatívu predstaviteľov Slovenskej akadémie vied (SAV) a osobností slovenskej vedy a umenia. Podľa hlavy štátu "rozhodnutie vlády presunúť finančné prostriedky z Operačného programu Výskum a vývoj a z Operačného programu Vzdelávanie na diaľnice nie je šťastné".

13.02.2011 18:40
debata (3)

Hlava štátu drží palce vedcom, ktorí aj v zložitých podmienkach dokážu dosahovať špičkové výsledky.

„Odobratím týchto zdrojov našim vedcom akoby sme Európskej únii chceli ukázať, že peniaze nedokázali sami efektívne využiť,“ nazdáva sa prezident Gašparovič. V budúcnosti podľa neho môže hroziť, že slovenská veda už ďalšie dotácie na svoj operačný program nedostane. Výška štátneho príspevku do vedy a výskumu pod úrovňou 0,5 percenta HDP je naďalej neúnosná a v nasledujúcich rokoch ho podľa prezidenta budeme musieť zvýšiť, ak sa chceme aspoň trochu priblížiť k európskemu priemeru.

„Slovenská republika nemá významné zásoby nerastných surovín, a preto je pre nás najlepšou cestou budovanie vzdelanostnej ekonomiky s vyššou pridanou hodnotou, ktoré sa nezaobíde bez kvalitných vysokých škôl a vedeckých kapacít,“ konštatoval Gašparovič v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Marek Trubač.

Rozhodnutie vlády presunúť z Operačného programu Výskum a vývoj a Operačného programu Vzdelávanie približne 180 miliónov eur na výstavbu diaľnic vyvolalo vlnu nevôle u predstaviteľov akademickej obce. Tento krok vlády bude mať podľa nich katastrofálne následky pre slovenskú vedu, spustili preto petíciu, ktorá má vládne rozhodnutie zvrátiť. Výzvu na záchranu slovenskej vedy na stránke www.zachranmevedu.sk podporilo 7330 ľudí zo Slovenska a 46 ľudí zo zahraničia.

„Dejú sa rozhodnutia, ktoré nám ničia budúcnosť,“ vyhlásil začiatkom februára na tlačovej besede predseda Učenej spoločnosti Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Bužek. Vláda argumentovala tým, že eurofondy na vedu sú na Slovensku slabo čerpané, predseda SAV Jaromír Pastorek však konštatoval, že čerpaniu eurofondov bráni byrokracia, ktorá je v eurofondoch určených pre vedu výrazne vyššia ako v iných rezortoch. Podľa Pastorka z peňazí, ktoré plánuje vláda presunúť z operačného programu Vzdelávanie, bude možné postaviť len malý kúsok diaľnice, pre dlhodobo podfinancovanú slovenskú vedu sú však tieto peniaze životne dôležité.

Akademický senát Univerzity Komenského (UK) kritizoval, že vláda k návrhu presunúť európske peniaze určených pre školstvo na diaľnice nezverejnila žiadnu analýzu, ktorá by skúmala dôsledky tohto kroku. Premiérku Ivetu Radičovú vyzval, aby túto analýzu urýchlene zverejnila. Myšlienku financovania diaľnic vo veľkom objeme z eurofondov považuje senát za zle načasovanú. Realokáciou sa podľa neho mala zaoberať ešte vláda Mikuláša Dzurindu, keď pripravovala zámery čerpania európskych zdrojov.

„Vláda Ivety Radičovej teraz mení pôvodne stanovené zámery v čase, keď sa pôvodne plánované projekty rozbiehajú. Riskuje tak, že zmarí pôvodné zámery a nenaplní nové,“ nazdáva sa Akademický senát UK. Svoje negatívne stanovisko k realokácii približne 120 miliónov eur a z Operačného programu Vzdelávanie ďalších skoro 60 miliónov eur vydala aj Asociácia doktorandov Slovenska.

3 debata chyba