Gašparovič pomôže koalícii nájsť dohodu o eurovale

Európska únia potrebuje rýchle potvrdenie svojich dohôd členskými štátmi. Zmeny, ktoré rozšíria možnosti dočasného eurovalu v snahe zabrániť kríze, však na Slovensku nemajú dostatočnú podporu.

09.08.2011 17:17
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (1)

Premiérka Iveta Radičová v pondelok ne­presvedčila skeptického predsedu parlamentu a koaličnej SaS Richarda Sulíka. V utorok sa s ním stretol prezident Ivan Gašparovič. Po návrate z dovolenky v Chorvátsku vstúpil do rokovaní o podpore eurodohôd. „Budem rokovať s premiérkou aj s ostatnými predsedami parlamentných strán,“ hovorí prezident, ktorý považuje zmenu eurovalu za nutný „oddychový čas“. Pripravovaný ústavný zákon o dlhovej brzde však jeho podporu nemá, prezradil v emailovom rozhovore.

Ako vnímate súčasné dianie na finančných trhoch? Zdieľate obavy z návratu krízy?

Mám veľké obavy z ďalšieho vývoja hospodárskej krízy. Doteraz sa neriešili príčiny, ale iba následky. Pokiaľ by sa kríza rozrástla, budú jej dopady cítiť aj naši občania a môžu sa prehĺbiť aj sociálne rozdiely v spoločnosti.

Podporujete opatrenia EÚ, ako je doplnenie prvého eurovalu a zmena jeho právomocí tak, aby mohol skupovať problémové dlhopisy, prípadne pomáhať bankám?

Tento mechanizmus nie je riešením skutočných príčin krízy, ale môže dočasne poskytnúť „oddychový čas“. Som presvedčený, že bez spoločnej fiskálnej a rozpočtovej politiky EÚ bude veľmi ťažké udržať eurozónu pri živote.

Súhlasíte s intervenciou ECB z tohto týždňa, keď skupovala talianske a španielske dlhopisy?

Možno to chápať ako preklenovací krok, ktorý ale nerieši dlhodobé problémy Španielska a Talianska. Tie musia riešiť hlavne tieto samotné krajiny a nie Európska centrálna banka. Je najvyšší čas zistiť, aký je skutočný stav zadlženosti bankového sektora a rozpočtov jednotlivých krajín EÚ

Smer odmieta hlasovať za zmeny v eurovale, ak nebudú mať podporu koalície vrátane SaS. Požiadate predsedu Smeru, aby tieto zmeny podporil aj bez súhlasu SaS a zabezpečil tak ich ratifikáciu Slovenskom?

Plánujem sa porozprávať so všetkými predsedami parlamentných strán, aj s premiérkou.

Myslíte si, že situácia je natoľko vážna, že premiérka by mala spojiť hlasovanie v parlamente s dôverou vláde?

To si musí zvážiť pani premiérka sama, aby potvrdila svoju pozíciu.

Považujete za správne prijať ústavný zákon o tzv. dlhovom strope, teda maximálnom povolenom deficite verejných financií, ktorý pripravuje pracovná skupina zástupcov koalície aj opozície?

Bez skutočnej reformy vo financiách samospráv a celého verejného sektora nie je podľa mňa možné prijať takýto ústavný zákon, lebo by poškodzoval samotných občanov Slovenska.

1 debata chyba