Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič: Prijatím ústavy sme dali svetu vedieť, kto sme a kam ideme

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prijatím ústavy SR 1. septembra 1992 dala rodiaca sa Slovenská republika sama sebe a svetu jasne na známosť, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam ideme. Pre TASR to pri príležitosti 20. výročia od prijatia tohto dokumentu uviedol prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý bol v čase hlasovania o slovenskej ústave predsedom Slovenskej národnej rady.

"Som presvedčený, že naša ústava ako základný zákon štátu obstála. Tých 20 rokov, ktoré uplynuli od jej prijatia až po dnešok, nasvedčuje, že Slovensko prijalo dobré strategické rozhodnutie o svojom smerovaní," uviedol prezident. Skutočnosť, že počas prvého dňa svojej samostatnej existencie bola SR uznaná 93 štátmi sveta podľa prezidenta potvrdzuje, že "sme svojou predchádzajúcou prácou pripravili pôdu pre kritickú mieru medzinárodnej dôvery, ktorú sme za ostatných 20 rokov nesklamali".

Ústavu SR považuje Gašparovič za moderný dokument postavený na princípe národnom i občianskom. "Naša ústava jasne deklaruje, že štátna moc pochádza od občanov. Naša ústava slúži ľuďom, občanom Slovenska. V tom je jej zmysel. Ako občan i ako prezident som hrdý na to, že Ústava SR získala uznanie mnohých svetových politikov i odborníkov na ústavné právo, čo svedčí o jej kvalite i medzinárodnej kompatibilite," uviedla hlava štátu.

Na margo jej možných zmien prezident vyjadril spokojnosť, že ústava nie je uzavretým, ale otvoreným dokumentom. "Vďaka tomu sme bez väčších problémov mohli prijať jej 11 novelizácií (z ktorých väčšinu si vyžiadal náš vstup do EÚ). Dokonalosť ústavy sa nemeria jej nemennosťou, ale súladom s potrebami praktického života. Osobitne si cením, že sa ani jediný raz nevstúpilo do preambuly. A verím, že sa toho preambula nikdy nedožije," dodal.

Predseda NR SR Pavol Paška je presvedčený, že niektoré korekcie Ústava SR potrebuje. "Za 20 rokov však ukázala, že tento základný dokument bol tvorcami pripravený dobre a krajina funguje. Ústava teda priniesla to, čo sa od nej očakávalo," myslí si. Osobne sa však nebráni, aby sa urobili niektoré korekcie z pohľadu moderných politických trendov 21. storočia.

Paška naznačil, že si vie predstaviť silnejšie kompetencie pre prezidenta SR, keďže podľa jeho slov nie celkom zodpovedajú sile jeho mandátu, ktorý vzniká priamou voľbou všetkých oprávnených voličov. "Prezident volený priamo má oveľa silnejší mandát, ako volený politikmi, z tohto by mal vyplývať aj rozsah jeho kompetencií," povedal Paška.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu