Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič: S deťmi a mládežou by mali pracovať len bezúhonné osoby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Osoby právoplatne odsúdené za úmyselné trestné činy sa nemajú dostať k aktivitám, pri ktorých by boli v priamom a pravidelnom kontakte s deťmi a mládežou. Vyplýva to z novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič. Právna norma reaguje na smernice Európskeho parlamentu.

V záujme posilnenia prevencie trestnej činnosti súvisiacej so sexuálnym zneužívaním a sexuálnym vykorisťovaním detí sa ako jedna z podmienok výkonu špecializovanej činnosti v športe predpokladá bezúhonnosť. Novelou preto dochádza k úprave zákona o telesnej kultúre.

Dopĺňa sa aj zákon o podpore práce s mládežou a podmienku bezúhonnosti budú musieť splniť aj mladí vedúci, mládežnícki vedúci a pracovníci s mládežou. Zmeny súvisia s transpozíciou smernice EP o boji proti sexuálnemu zneužívaniu a vykorisťovaniu.

Novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií okrem toho transponuje aj smernicu EÚ, podľa ktorej má členský štát vyvinúť maximálne úsilie, aby osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré nemôžu poskytnúť listinné dôkazy o svojom vzdelaní, mali prístup k vhodným programom na zhodnotenie ich predchádzajúceho vzdelania. Ide o ľudí, ktorí dostali azyl alebo doplnkovú ochranu. Ak takéto osoby opustili svoju krajinu bez možnosti vziať si svoje doklady, dostanú možnosť požiadať o posúdenie a overenie dosiahnutého vzdelania.

Takýto žiadateľ predloží ministerstvu školstva písomnú žiadosť, v ktorej okrem identifikačných údajov uvedie všetky dôležité informácie týkajúce sa jeho dosiahnutého vzdelania. Uvedie názov a miesto vzdelávacej ustanovizne, úroveň dosiahnutého vzdelania. Ministerstvo potom určí školu, ktorá overenie vykoná. Samotný proces overenia a zhodnotenia predchádzajúceho vzdelávania žiadateľa sa robí vo forme skúšky, pozostávajúcej z ústnej a písomnej časti a v prípade potreby aj praktickej časti.

Prezident podpísal aj novelu zákona o výkone väzby, ktorá zavádza modernejšie pravidlá pre výkon väzby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu