Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašparovič sa hnevá: Chce obnovenie vyšetrovania blogu o jeho poľovačke!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA – Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa podľa denníka Sme nepáči, že polícia zastavila trestné stíhanie pre blog Juraja Poláčka zo SaS, v ktorom písal o hlave štátu a tragickej poľovačke z leta 2009.

Proti postupu polície, ktorá prípad po vyše pol roku posunula na priestupkové oddelenie obvodného úradu v Bratislave, podal Gašparovič sťažnosť.

Polícia denníku Sme potvrdila, že sa blogom znova zaoberá. „Oprávnená osoba podala sťažnosť, ktorá je v súčasnosti v štádiu posudzovania,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Gašparovič mlčí, prečo sťažnosť podal. „K predmetnej téme sa počas procesu riešenia nebudeme vyjadrovať,“ reagoval pre Sme prezidentov hovorca Marek Trubač.

Policajti začali blog prvýkrát vyšetrovať v januári, keď kancelária prezidenta podala trestné oznámenie. Gašparoviča sa dotklo, že Poláček upozornil, že nie je jasné, kde bol v lete 2009, keď na poľovačke v Lešti zahynul jeho priateľ Michal Bobák. Špecializovaná protikorupčná agentúra neskôr začala stíhanie pre trestný čin ohovárania.

V prípade nikoho neobvinila, v auguste napokon rozhodla, že sa nič trestné nestalo. Spis putoval na obvodný úrad, blog riešil ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, za čo hrozí pokarhanie alebo pokuta do 33 eur. Prípad však neuzavreli, po sťažnosti sa vrátil polícii. Poláček tvrdí, že na blog spísal len fakty. O vyšetrovaní nemá informácie. „O všetkom viem výlučne z novín. Zatiaľ sa mi neozval nik.“

Za ohováranie hrozí väzenie dva až osem rokov. Sme píše, že Trubač po zverejnení blogu bránil prezidenta klamstvom. Najprv vravel, že v čase tragickej poľovačky bol v Chorvátsku. Ako lož sa ukázalo aj druhé tvrdenie, že sedel na futbale.

K výstrelu, ktorý zabil Bobáka, sa priznal prezidentov priateľ Štefan Drozd. Dostal za to podmienku. Gašparovič podľa Sme zavádzal aj o vlaňajšej poľovačke vo vojenských lesoch pri Malackách, počas ktorej sa jeden účastník postrelil do nohy. Prezident najskôr zapieral, že tam bol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu