Gašparovič: Som hrdý na krajanov v Maďarsku, že si zachovali identitu

Slováci žijúci v Maďarsku si aj napriek ťažkým časom zachovali svoju národnú identitu. Vyhlásil to v stredu na stretnutí s predstaviteľmi krajanov v Budapešti prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý Slovákom preto vyjadril svoj obdiv.

20.02.2013 13:17 , aktualizované: 14:23
Ivan Gašparovič Foto: ,
Ivan Gašparovič počas prejavu na pôde Slovenského inštitútu v Budapešti.
debata (33)

„Tie stáročia za ťažkých podmienok Slováci si zachovali svoj jazyk, zachovali si svoju kultúru, svoje tradície, zachovali si svoje územie a zachovali si aj svoju vieru. To je tá sila, ktorá nám umožnila dnes hovoriť, že Slovensko je zvrchovaný, samostatný štát,“ konštatovala hlava štátu a poznamenala, že za tých 20 rokov, ktoré neboli ľahké, neboli jednoduché, Slovensko muselo prekonať ekonomické problémy po rozdelení Československa.

„Som hrdý na Slovákov a hrdý som aj na vás – Slovákov, ktorí žijete v zahraničí, že presne v takýchto istých intenciách ste si zachovali svoje národné cítenie. Ale hrdý som aj na to, že ako príslušníci iného štátu ste štátu lojálni. Ste občania Maďarska a ako občania Maďarska musíte obhajovať pozíciu Maďarska vo svete. To k tomu patrí. To isté si veľmi prajem, aby bolo aj na Slovensku,“ zdôraznil Gašparovič.

Najvyšší slovenský predstaviteľ sa vyjadril aj k systému vzdelávania Slovákov v Maďarsku a konštatoval, že nie je dobrý.

„Žiaľbohu, naša komunita slovenská je v Maďarsku doslova menšinová a systém výuky slovenského jazyka na maďarských školách je úplne odlišný od slovenských. Na Slovensku sú maďarské školy s vyučovacím jazykom maďarským, pričom v Maďarsku sú školy, kde sa učí slovenský jazyk niekoľko hodín týždenne alebo v ešte menšom počte, takže sme hovorili aj o týchto otázkach, pretože sa pripravuje reforma maďarského školstva a tu majú Slováci určité pripomienky, o ktorých som hovoril s pánom prezidentom (Áderom), no a povedal mi, že bude hľadať pozitívnejšie riešenia,“ zhrnul Gašparovič, ktorý oficiálnu návštevu Maďarska ukončil popoludňajšou návštevou mesta Gödöllö.

33 debata chyba