Gašparovič: SR by malo prispievať na bezpečnosť Afganistanu sumou 390.000 eur
22.5.2012 08:20
akt. 05.02.2019 01:18

Gašparovič: SR by malo prispievať na bezpečnosť Afganistanu sumou 390.000 eur

Uložiť článok
Slovensko by malo po roku 2014 na rozvoj afganských bezpečnostných síl prispievať sumou 500.000 dolárov (390.000 eur) ročne.

Po ukončení summitu Severoatlantickej aliancie (NATO) o tom informoval prezident SR

. Na rozvoj afganskej armády a polície by mali ísť celkovo viac ako štyri miliardy dolárov (3,1 miliardy eur) ročne s tým, že dve tretiny z tejto sumy zaplatia Spojené štáty.

"Vo svojom vystúpení som povedal, že Slovenská republika je pripravená podieľať sa na tejto podpore, ale chceme od pána Karzaja (afganský prezident Hámid Karzaj - pozn. TASR) počuť, ako je pripravený samotný Afganistan. Som rád, že túto moju myšlienku podporili aj niektorí iní prezidenti," povedal Gašparovič.

Mechanizmus prideľovania podpory zatiaľ nie je stanovený, mali by ho vypracovať príslušné štruktúry Aliancie. "Cieľom summitu nebolo schváliť mechanizmus, ale dať signál, že alianční spojenci sú pripravení prispieť na stabilizáciu Afganistanu, jeho síl a polície aj po roku 2014," doplnil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Gašparovič na summite informoval spojencov, že slovenskí vojaci zostanú v Afganistane, dokým to Aliancia bude považovať za potrebné. Naznačil však, že vojenský príspevok Slovenska by sa mal transformovať.

"Budú nejaké zmeny pokiaľ ide o strážne jednotky a špeciálne jednotky a samozrejme prípravu budúcich inštruktorov, vojakov a policajtov," povedal prezident. Slovensko by však malo zmeny prerokovať s austrálskymi partnermi, ktorí časti slovenských vojakov v Afganistane velia.

Rozhovory za prítomnosti zástupcov zo Spojených štátov by mali začať po summite v Chicagu. Slovensko má v súčasnosti v Afganistane viac ako 340 vojakov. Ich nasadenie v misii ISAF si z štátneho rozpočtu ročne vyžiada približne 38 miliónov eur.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Miroslav Lajčák
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.