Gašparovič tvrdí, že slovenská justícia funguje dobre

Slovenská justícia funguje dobre, žiaľ na verejnosti sú medializované najmä negatívne fakty, ktoré neprispievajú k pozitívnemu obrazu slovenského súdnictva. Na stretnutí to skonštatovali prezident SR Ivan Gašparovič a predstavitelia Slovenskej advokátskej komory (SAK).

24.01.2014 13:41
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (122)

Zástupcovia SAK na čele so svojím predsedom Ľubomírom Hrežďovičom sa s prezidentom rozprávali o súčasných podmienkach advokátskej praxe, dotkli sa témy aktuálnej legislatívy i etiky advokátskej práce. „Hovorili sme o tom, ako sa v praxi aplikovala novela zákona o advokácii, napríklad v oblasti disciplinárnych konaní v SAK,“ uviedol Hrežďovič, podľa ktorého s prezidentom preberali konkrétne kauzy.

„Dotkli sme sa týchto prípadov, najmä oblasti etickej, ktorá sa veľakrát prelína až do disciplinárnej zodpovednosti,“ povedal Hrežďovič, no menovať tieto prípady nechcel, odvolal sa ešte neukončené konania v týchto veciach.

Podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača sa obe strany zhovárali aj o vysokej nedôvere verejnosti voči justícii. „Hovorili teda spolu aj o stave v slovenskom súdnictve, postavení sudcov a advokátov,“ spresnil Trubač.

V tejto súvislosti predseda SAK v rozhovore uviedol, že nová legislatíva v oblasti advokácie prispela k zavedeniu poriadku v slovenskej advokátskej praxi. Podľa Hrežďoviča sa podarilo znížiť počet koncipientov a zvyšovať úroveň budúcich advokátov. Predstavitelia SAK prezidenta informovali o potrebe ešte viac sprísniť požiadavky na budúcich advokátov v rámci ich prípravy a advokátskych skúšok. Prví uchádzači by mali podľa Hrežďoviča takéto sprísnené skúšky absolvovať už na jar tohto roku.

SAK ďalej oboznámila prezidenta o aktivitách v oblasti vzdelávania členov komory. Novinkou sú v tomto smere semináre zamerané na oblasť etiky, ktoré majú akcentovať práve etický rozmer práce advokátov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #justícia