Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2011 13:13 | Správy | Domáce správy

Návšteva maďarského prezidenta: Slotovi zabránili stretnúť sa s ním!

Na Slovensko prišiel na oficiálnu návštevu maďarský prezident Pál Schmitt. Okrem slovenského prezidenta sa mal stretnúť s predstaviteľmi parlamentných strán.

Plánované stretnutie zástupcov parlamentných klubov s maďarským prezidentom Pálom Schmittom bolo z časových dôvodov zrušené a namiesto neho prebehne len krátky rozhovor prezidenta Maďarskej republiky s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom (SaS) medzi štyrmi očami. Uviedol to dnes predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota, ktorý je presvedčený, že skutočným dôvodom zrušenia stretnutia bol jeho zámer zastupovať na tejto akcii poslanecký klub SNS.

"Keď sa vo všetkých médiách vydávajú indície za pravdu, tak toto nie je indícia, ale moje hlboké presvedčenie," odpovedal Slota na otázku TASR, či si myslí, že dôvodom zrušenia stretnutia je jeho osoba. "Každý poslanecký klub mal mať na stretnutí svojho zástupcu. Bohužiaľ, teraz sa to na poslednú chvíľu stiahlo," dodal predseda SNS.

"Chcel som sa mu v priateľskom duchu poďakovať za to, že sa odhodlal navštíviť Slovenskú republiku," poznamenal Slota, ktorý bol ochotný podať si s maďarským prezidentom ruku, mal však pripravených aj niekoľko otázok.

"V prvom rade by som sa opýtal, či si skutočne myslí, že je prezidentom pätnástich miliónov Maďarov a nie desiatich. Samozrejme, chceli sme sa spýtať pána prezidenta, aký je jeho vzťah k Trianonskej zmluve a nespochybňovaniu hraníc," povedal Slota. "Ďalšia otázka by mohla byť v tom zmysle, že pán maďarský prezident už niekoľkokrát podpísal zákony, ktoré sú veľmi kritizované v celej Európske únii," povedal predseda SNS s dodatkom, že Schmitt zákony podpísal "ako radový vojak Fideszu".

Dodal, že sa chcel opýtať Pála Schmitta, či neuvažuje o ospravedlnení sa Slovákom za "dvestoročnú genocídu a prenasledovanie", za Viedenskú arbitráž a účasť na okupácii v roku 1968.

Gašparovič uistil Schmitta: Maďarské predsedníctvo v únii má našu podporu

Maďarská republika má plnú podporu Slovenska počas svojho aktuálneho polročného predsedníctva v Európskej únii. "Zhodli sme sa na tom, že musíme urobiť všetko vo V4 aj v Európe, aby sme podporili maďarské predsedníctvo, pretože neúspech tohto predsedníctva by bol aj neúspechom Slovenska a úspech je úspechom nás všetkých," uviedol prezident SR Ivan Gašparovič po stretnutí s maďarským prezidentom Pálom Schmittom, ktorý dnes pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

Obaja najvyšší predstavitelia mali podľa neho medzi sebou otvorený a pragmatický dialóg, ktorý sa týkal pozitívnych aj negatívnych oblastí vzájomných vzťahov. "Nebudeme si nič zakrývať, okrem veľa pozitívneho a dobrej až výbornej spolupráce s Maďarskom sú aj problémy, ktoré nás brzdia v ešte lepšej spolupráci," konštatoval Gašparovič, pričom spomenul maďarský zákon o dvojakom občianstve a slovenský jazykový zákon, prijatý v reakcii na túto právnu normu.

"Našou úlohou je to, aby sme osobne priniesli spolupatričnosť medzi slovenským a maďarským národom, aby sme poukázali na otázku vzájomnej podpory a spolupráce," podčiarkol Schmitt.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!