Gašparovič: Útoky ohľadom Čentéša sú útokmi proti Ústavnému súdu

Prezident Ivan Gašparovič tvrdí, že politické útoky, ktoré prišli po jeho rozhodnutí nevymenovať zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, sú útokmi proti Ústavnému súdu. Gašparovič to uviedol vo svojom prejave k vedúcim predstaviteľom diplomatických zastúpení na Slovensku.

15.01.2013 12:51
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (62)

„Viete, že moje nedávne rozhodnutie je len potvrdením môjho dôsledného dlhodobého a nemenného postoja k tejto záležitosti, ktorý vychádza z dikcie slovenskej ústavy i z rozhodnutia ústavného súdu,“ tvrdil prezident zahraničným diplomatom.

Podľa hlavy štátu sú spomínané útoky aj pokusom o nájdenie témy, ktorá podľa Gašparoviča odvráti pozornosť od zlyhaní politikov pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. „Sú aj pokusom o nájdenie chýbajúcej politickej agendy, ktorá by umožnila časti politického spektra verejne sa profilovať, keďže nemajú iné zmysluplnejšie vlastné politické či sociálno-ekonomické projekty,“ povedal. Svoju úlohu v terajšej situácii vidí v upokojovaní vášní. „Preto som vyzval k návratu k slušnej politickej komunikácii a k rešpektovaniu štandardných demokratických postupov a rozhodnutí ústavného súdu,“ dodal.

Prezident Gašparovič oznámil 2. januára predsedovi Národnej rady Pavlovi Paškovi, že Čentéša za generálneho prokurátora nevymenuje. Čentéša pritom za kandidáta na šéfa prokuratúry zvolil parlament 17. júna 2011. Ústavný súd pred rozhodnutím prezidenta vyniesol verdikt, že podľa ústavy je hlava štátu povinná zaoberať sa v primeranej lehote návrhom NR SR na vymenovanie generálneho prokurátora, ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi.

Buď má vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade, že kandidáta nevymenuje. Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.

Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania Čentéša má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách. Hlava štátu argumentuje, že pre voľby generálneho prokurátora bolo na ústavný súd podaných viacero oznámení. „Už len samotný výpočet a charakter týchto podaní a postavenie ich autorov dostatočne svedčia o tom, že voľba kandidáta nebola jednoznačná a že sa stala predmetom politického boja,“ konštatuje prezident.

Predseda parlamentu Pavol Paška na žiadosť všetkých piatich opozičných strán zvolal na stredu mimoriadnu schôdzu, na ktorej by mal prezident Ivan Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať Čentéša. Poslanci za Smer však podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej nezahlasujú za program schôdze. Prezident v čase mimoriadnej schôdze bude mať iný program. V Prezidentskom paláci o 11.00 prijme predstaviteľov zamestnávateľských zväzov z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Gašparovič do parlamentu nepríde, dohodol si iný program

Prezident v čase stredajšej mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa ho chce pýtať opozícia na dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, bude mať iný program. V Prezidentskom paláci o 11.00 prijme predstaviteľov zamestnávateľských zväzov z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana sa tým otvorí priestor na spoločné podanie obžaloby na prezidenta, ak sa neumožní o tejto téme diskusia. Ak opozícia predloží návrh na obžalobu, v NR SR musí byť návrh na rokovanie zaradený do 30 dní od jeho podania.

Na obžalobu prezidenta presvedčila partnerov SaS. Liberáli spolu s KDH, Mostom a SDKÚ chcú iniciovať návrh v Národnej rade SR, aby podala na Ústavný súd SR obžalobu na prezidenta za úmyselné porušenie Ústavy tým, že po roku a pol čakania rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. Návrh by mal byť po pripomienkovaní v stranách hotový v stredu.

62 debata chyba