Gašparovič vymenoval 29 sudcov bez časového obmedzenia

Prezident Ivan Gašparovič v pondelok vymenoval 29 sudcov bez časového obmedzenia, informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

13.05.2013 14:43
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata

Gašparovič v príhovore zablahoželal novovymenovaným sudcom a podčiarkol dva najzávažnejšie atribúty v ich budúcej práci – nezávislosť a vymenovanie bez časových limitov.

Prezident sudcom pripomenul, že budú rozhodovať nielen o svojom dobrom mene, ale aj o mene slovenského súdnictva a to v čase, „keď o súdoch nepanuje dobrá mienka. Je na vás, aby ste boli tí, ktorí budete túto mienku naprávať. Som presvedčený, že vám záleží na vašom dobrom mene, na vašom hodnotení ako odborníkov a na vašom charaktere,“ zdôraznil prezident.

V príhovore ďalej zvýraznil aj ekonomický rozmer kvalitnej práce našich sudcov, keďže dôveryhodnosť výkonu súdnictva veľkou mierou vplýva na postoje zahraničných subjektov práva.

„Veľakrát budete počúvať návrhy, budete sa stretávať s možnosťou ovplyvnenia vášho rozhodnutia, vaša sila bude spočívať v tom, aby ste vydržali a riadili sa slovami, ktoré ste potvrdili vaším sľubom. Často budete čítať výroky politológov, politikov, nadácií, organizácií, ktoré budú chcieť vo vás vyvolať dojem spravodlivosti podľa ich názoru,“ konštatovala hlava štátu.

Prezident apeloval na ich vnútornú silu, charakter a rešpektovanie Ústavy SR, zákonov a medzinárodných zmlúv.

debata chyba