Gašparovič zatiaľ neprezradí, či vypíše referendum o slovenčine

Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ neprezradí, či vypíše referendum o slovenčine ako jedinom úradnom jazyku ani či sa pred vypísaním bude radiť s ústavnými právnikmi. "Otázka bude aktuálna ak SNS získa 350-tisíc podpisov, keď budú v poriadku, až na základe tohto sa prezident vyjadrí. Zatiaľ sa tým prezident nezaoberá," povedal Gašparovičov hovorca Marek Trubač. O ústavnosti otázky majú pochybnosti politológovia aj ústavní právnici.

17.04.2011 17:54
debata (6)

Všeľudové hlasovanie s podobnou otázkou už raz v roku 1999 odmietol vyhlásiť vtedajší prezident Rudolf Schuster, Gašparovič, ktorý bol v tom čase poslancom za HZDS, vtedy tento krok označil za nešťastný. V roku 1999 chcel Schuster poznať stanovisko ústavného súdu na ústavnosť referendovej otázky, ten však odmietol vydať stanovisko. Aj z tohto dôvodu sa ústava neskôr zmenila a prezident sa dnes v prípade pochybností môže obrátiť na Ústavný súd SR s návrhom na rozhodnutie, či je predmet plebiscitu v súlade s ústavou.

Hovorkyňa SNS Jana Benková povedala, že hoci na informovanie o počte vyzbieraných podpisov je zatiaľ skoro, akcia sa rozbehla veľmi úspešne. „Podpisy pochopiteľne zbierajú naše miestne organizácie, ale hárky s podpismi nám chodia aj od obyčajných ľudí,“ informovala. Nazdáva sa, že prvé čísla by mohli byť známe približne o desať dní.

„Ste za to, aby sa na celom území Slovenskej republiky v úradnom styku používal výlučne slovenský jazyk?“ chce sa SNS spýtať občanov vo všeľudovom hlasovaní, pre ktoré už v súčasnosti zbiera podpisy. V článku 93 Ústava SR zakazuje vykonanie referenda o základných právach o slobodách, medzi ktoré v článku 34 radí aj používanie menšinových jazykov v úradnom styku. Na vypísanie referenda je potrebné vyzbieranie 350-tisíc podpisov. Dosiaľ bolo na Slovensku platné jediné referendum, týkalo sa vstupu krajiny do Európskej únie. Na žiadnom inom všeľudovom hlasovaní sa nezúčastnilo potrebných 50-percent voličov.

O protiústavnosti národniarmi iniciovaného referenda je presvedčený napríklad Peter Kresák z Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, politológ Grigorij Mesežnikov, pochybnosti má aj ústavný právnik Eduard Bárány. Predseda SNS Ján Slota si je naopak istý, že navrhovaná otázka je v súlade s ústavou a protiústavnosťou môžu argumentovať len ľudia vyložene nepriateľsky naladení proti Slovensku a proti slovenskému národu. „A keď toto taký právnik slovenskej národnosti povie, tak toho právnika opľujem vlastnoručne. A môžu si rozprávať kto chce, čo chce. Pretože ústava jednoznačne hovorí až do článku 22 o slovenskom jazyku ako o štátnom, úradnom jazyku,“ vyhlásil Slota.

6 debata chyba