Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák po postupe do finále: Opäť sme hrali jeden za druhého

Vo finále ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy o Gagarinov pohár bude hrať opäť aj slovenský hokejista. Obranca Dominik Graňák si v drese moskovského Dynama zreprízuje vlaňajšok.

03.04.2013 07:00
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák.
debata

„Pre nás je dôležité, že sme v prestížnom finále západnej konferencie opäť vyradili silný Petrohrad. K postupu do finále nám prišiel do šatne zagratulovať aj prezident KHL Alexander Medvedev,“ tešilo slovenského reprezentanta po tom, čo Dynamo vyhralo sériu 4:2 na zápasy. Štvrté víťazstvo dosiahlo v pondelok na vlastnom ľade.

Chceli ste o postupe rozhodnúť doma?
(so smiechom) Nedbali by sme, keby sa tak stalo aj v predchádzajúcom zápase Petrohrade. Prehrali sme ho v predĺžení – v 99. minúte. Už sme sa tam nechceli vrátiť. Aj preto sme veľmi radi, že sme sériu ukončili. Opäť sme hrali jeden za druhého.

Mohli ste ju ukončiť skôr. Po troch víťazstvách, dvoch vonku a jednom doma, ste v druhom domácom viedli 2:0, no podľahli ste 2:6. Čo sa stalo?
Mali sme to dobre rozohrané, možno sme si mysleli, že sa už nič nemôže stať. Pribrzdili nás vylúčenia, súper znížil z presilovky – a narástli mu krídla. Za tri a pol minúty strelil tri góly, už sme mu nestačili vzdorovať. Vlastne nám vrátil, čo sme mu vyviedli v prvom domácom stretnutí. Po dvoch tretinách sme prehrávali 0:2, v tretej sme štyrmi gólmi strhli víťazstvo na svoju stranu.

Obrat naštartoval váš gól. Bol váš najdôležitejší v tejto sezóne?
Prispel v dôležitom zápase k cennému víťazstvu, tak azda aj áno. Ešte väčšiu radosť som však mal z víťazného gólu sedem sekúnd pred koncom. Šťastie sa priklonilo k nám, opäť sme potvrdili, že vieme vyhrať zápasy, ktoré sa nevyvíjali priaznivo. Napokon, aj pred rokom sme vyhrali prvý zápas v Petrohrade, hoci sme prehrávali 0:3. Vtedy sme vyhrali sériu hladko 4:0, teraz Petrohrad vzdoroval o niečo tuhšie, pôsobil sebavedomejšie. Dvoma víťazstvami sa dostal do väčšej pohody, sériu nepríjemne naťahoval.

V piatom zápase sa víťazstvo súpera 2:1 v predĺžení zaslúžil Viktor Tichonov, vnuk legendárneho trénera slávneho CSKA i reprezentácie ZSSR. Naňho si dávalo Dynamo najväčší pozor?
V play off sa mu darilo, bol najproduktívnejším útočníkom Petrohradu. Aj proti nám hral veľmi dobre. Najväčší pozor sme si dávali na celý prvý útok Thoresen, Mortensson, Tichonov i na obrancu Dallmana, nebezpečného strelca. Veľmi nepríjemný bol aj útočník Varnakov, ani toho som nespúšťal z očí, keď som bol na ľade.

Nevyrušilo vás, že troch hráčov Dynama neskoro večer pred šiestym zápasom navštívili dopingoví komisári?
Mňa sa to, našťastie, netýkalo. Dozvedel som sa o tom až na raňajkách od spoluhráča Alexeja Cvetkova, jedného z vybranej trojice. Do postele sa dostal najneskôr, až po polnoci. Pred zápasom sme to však neriešili.

Paradoxne, českého útočníka Mareka Kvapila, takisto jedného z trojice, akoby to povzbudilo. K víťazstvu 5:1 prispel hetrikom…
A to hral aj s krajanom Jakubom Petružálkom, ktorý mu na góly prihrával, vo štvrtom útoku. Za necelých deväť minút, čo boli v zápase na ľade, mali vynikajúcu efektivitu a rozhodli o víťazstve.

Po postupe do finále tréner Dynama Oleg Znarok uviedol, že niektorí hráči nastupovali aj so zraneniami. Ste zdravotne fit?
Klopem na drevo – áno. Hrali sme len s tromi strednými útočníkmi, dvaja nemohli pre zranenia nastúpiť, niektorí spoluhráči hrali so sebazaprením. Do začiatku finále ostáva pár dní

Niektoré ruské médiá pripomínajú, že Dynamu prináša šťastie netradičný talizman – živá mačka. Potvrdíte to?
Nejaké mačky som zazrel u ľadárov. Majú svoju komnatku neďaleko našej šatne. V deň zápasu jednu z nich doniesol pred rozkorčuľovaním do šatne aj tréner Znarok – aby trošku uvoľnil atmosféru. Ostatné už bolo potom na nás.

Zaregistrovali ste, že Alexander Ovečkin z NHL odkázal Dynamu, že sa veľmi teší na medailu?
Samozrejme. V kabíne máme na tabuli jeho povzbudzujúce statusy z twitteru. Keď počas výluky v NHL hral v našom mužstve, doberal si Lea Komarova, ktorý v minulej sezóne patril k našim oporám, že on medailu nedostane, lebo prišiel do tímu z NHL o niečo neskôr než Saša. Obaja nám gratulovali k postupu.

debata chyba