Hammel nahral novinky aj to najlepšie odznova

Pavla Hammela čaká rušná jeseň. Namiesto jedného nového albumu vydal hneď dva a rovno ich aj predstaví na turné po slovenských mestách.

23.09.2011 08:00
Pavol Hammel Foto:
Hudobník a spevák Pavol Hammel na koncerte v bratislavskom PKO.
debata

Prvou z dvoch platní je výberovka Best of. Nenechajte sa však pomýliť názvom. Nejde o narýchlo zostavenú kompiláciu najväčších Hammelových hitov. „Nie sú to najväčšie hity, skôr to najlepšie, čo som počas môjho pôsobenia na scéne interpretoval,“ vysvetlil Hammel. Medzi skladbami však nechýbajú známe piesne ako Mladosť, Čas malín, Balada o smutnom Jánovi či Cirkus Leto. Spolu je na nahrávke 17 skladieb. „Vybrali sme veci, ktoré majú v sebe aj iný náboj alebo výpovednú hodnotu ako moje zľudovené hity, za ktorými si samozrejme stojím. Tie vydám inokedy – trebárs ako Best of Prúdy.“

Svoje staré pesničky spevák nielen oprášil, ale rovno nahral nanovo. „Keďže sú tam aj pesničky zo 60. či 70. rokov, zdalo sa mi prirodzenejšie ich nanovo nahrať aj naspievať.“ K tomu si Hammel prizval niekoľko hostí. „Na Best of mi znovu nahral pieseň Túlavý psík kamarát Gábor Presser z maďarskej skupiny Locomotiv GT, hosťuje tu tiež klavirista Miki Škuta a znovu sme nahrali aj kultovú pesničku Mariána Vargu Ľalia poľná na veľkom píšťalovom organe a s chrámovým zborom Ad una corda,“ vymenoval Hammel.

Niekoľko hostí si prizval aj na druhý album Nočná galéria. Vychádza súčasne s Best of a obsahuje úplne nové skladby. „Je tu napríklad pesnička so skupinou Fragile, s ktorou som si vždy chcel zaspievať a capella. A tiež je tu dueto s herečkou a spisovateľkou Luciou Siposovou.“ Čo môžu od kolekcie desiatich nových pesničiek poslucháči čakať? „Určite niečo prekvapivé. Nové kombinácie tónov, farieb, harmónií, ktoré však nerušia môj rukopis skladieb. Nový album nie je preskakujúca platňa s návratom do pôvodnej drážky, ale je to posun na nejakej pomyselnej špirále mojej umeleckej dráhy, v nadväznosti na moje dielo Everest, ktoré sa dve sezóny hralo v Slovenskom národnom divadle,“ prezradil Hammel.

Oplatí sa vôbec vydávať dva albumy naraz? „Nie, nevyplatí sa ani jeden,“ poznamenal spevák, ktorý svoje novinky pred týždňom pokrstil v bratislavskom Ateliéri Babylon a od 6. októbra vyráža na slovenské turné. „Turné máme rozdelené na 16 koncertov teraz na Slovensku, ale aj v Prahe, v divadle Kalich a 16 koncertov na jar. Potom sa uvidí,“ povedal spevák, ktorý turné odštartuje v Trnave, 7. októbra ho čaká Banská Štiavnica, 8. Nitra a 9. Nové Mesto nad Váhom. „Kapela je zostavená z členov pražskej džezovej skupiny Alvik a dopĺňajú ju dvaja vynikajúci inštrumentalisti Juraj Burian a Marcel Buntaj. Hrať budeme výber z týchto dvoch nových albumov,“ dodal Hammel. Presný rozpis jeho koncertov nájdete na www.pavolhammel.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba