Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík môže tromfnúť Tittela. A utiecť všetkým

Obháji Marek Hamšík titul najlepšieho futbalistu roka? Alebo ho vystrieda na čele Martin Škrtel?

21.03.2017 10:00
Futbalista roka 2015 Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

Prvé miesto v prestížnej ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu je od roku 2007 rezervované len pre jedného z tejto dvojice. Na rade je desiaty diel ich súboja. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční už v utorok večer a futbaloví priaznivci ho môžu sledovať v priamom prenose na JOJ Plus.

Všetko však ešte môže byť aj inak. Zatiaľ je známa len desiatka najlepších futbalistov uplynulého roka v abecednom poradí. V ňom sa slovenskí reprezentanti predstavili prvý raz v histórii vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku. Mužstvo ťahali nielen kapitán Škrtel a jeho zástupca Hamšík, ale aj ďalšie opory, ktoré mali dobrý rok tiež vo svojich kluboch. Na popredné miesta kandidujú aj Peter Pekarík, Róbert Mak, Juraj Kucka či Ján Ďurica. O poradí rozhodli hlasy 33 odborníkov, trénerov i zástupcov médií.

Kapitán SSC Neapol vyhral anketu v troch uplynulých rokoch. Podobný hetrik sa predtým podaril len Dušanovi Tittelovi. Ak by v utorok Hamšík prebral víťaznú trofej, ktorá nesie meno po slovenskom futbalistovi storočia Jánovi Popluhárovi, stal by sa novým rekordérom ankety a zároveň by ušiel všetkým, pretože by ju vyhral šiesty raz. Naopak, Škrtel v prípade víťazstva vyrovná skóre s Hamšíkom na 5:5 v počte víťazných trofejí.

Mimochodom, v časoch, keď v ankete dominoval Tittel, mali v desiatke početnú prevahu futbalisti z domácej súťaže. Aj napriek tomu, že hneď prvý víťaz ankety v roku 1993 bol legionár – Peter Dubovský. Ten prvú polovicu úspešného roka prežil ešte na Tehelnom poli v slovanistickom drese, ale na vyhlásenie v decenbri 1993 dorazil už ako hráč Realu Madrid.

Tentoraz sú v desiatke výlučne slovenskí futbalisti pôsobiaci v zahraničných kluboch. Prvý raz podobná situácia nastala v roku 2003 a čisto legionárska desiatka je šiesty raz. V porovnaní s minulým rokom v nej nastala jediná zmena. Svoje prvé body v ankete dostal Milan Škriniar a bolo ich toľko, že ho vyniesli hneď medzi najlepších.

Okrem výsledkov hlavnej ankety sa dozvieme aj víťazov v Cene Petra Dubovského, ktorá je určená najlepšiemu hráčovi do 21 rokov. Organizátori ju udeľujú od roku 2000, keď prvý víťaz ankety, ktorý zostal stále najmladším v jej histórii, tragicky zahynul. Udeľovanie tejto ceny bude mať aj smutný kontext. Šestnásťkrát ju odovzdával Petrov otec Viliam Dubovský, ktorý nás však minulý týždeň vo veku 80 rokov navždy opustil.

Cenu obhajuje Matúš Bero, ktorý by sa mohol stať piatym mladým futbalistom, ktorý by si úspech zopakoval – predtým sa to podarilo Vittekovi, Hamšíkovi, Stochovi a Makovi.

Na utorňajšej slávnosti, ktorá sa uskutoční v Rafinery Gallery, vyhlásia aj víťazov ďalších troch ankiet – Ceny fanúšikov, najlepšieho trénera a najlepšiu futbalistku roka 2016. Zaujímavosťou je, že vo všetkých kategóriách sa o trofej uchádzajú aj minuloroční víťazi. Môže sa stať, že mená najlepších budú aj po roku rovnaké.

Po minuloročnej premiére sa otvoria opäť brány Siene slávy slovenského futbalu a k jedenástim premiérovým osobnostiam pribudne teraz päť ďalších laureátov, významných postáv, ktoré sa zapísali do histórie slovenského futbalu.

Doterajší víťazi

1993 Peter Dubovský
1994 Vladimír Kinder
1995 Dušan Tittel
1996 Dušan Tittel
1997 Dušan Tittel
1998 Jozef Majoroš
1999 Vladimír Labant
2000 Szilárd Németh
2001 Ľubomír Moravčík
2002 Miroslav Karhan
2003 Vladimír Janočko
2004 Marek Mintál
2005 Marek Mintál
2006 Róbert Vittek
2007 Martin Škrtel
2008 Martin Škrtel
2009 Marek Hamšík
2010 Marek Hamšík
2011 Martin Škrtel
2012 Martin Škrtel
2013 Marek Hamšík
2014 Marek Hamšík
2015 Marek Hamšík

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka 2016