Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Stanleyho pohár želám Slovákovi, ktorý zatiaľ nemal to šťastie

Pätnásť z ostatných šestnástich sezón strávil v zámorskej NHL. V lete sa mu skončila zmluva s Chicagom, ktorému v ročníku 2012/13 pomohol získať Stanleyho pohár, a na nový angažmán zatiaľ trpezlivo čaká.

08.10.2014 10:00
Michal Handzuš Foto:
Michal Handzuš.
debata (1)

Verí, že sa ešte do zámoria vráti, no zároveň je pripravený aj na alternatívu pôsobiť v Európe. „Nie som fanúšik, takže nemám obľúbený tím. V Chicagu som však bol naposledy, poznám odtiaľ najviac chalanov, a preto budem sledovať, ako sa im v novom ročníku darí,“ tvrdí 37-ročný center Michal Handzuš.

Kto je pre vás najväčší adept na zisk Stanleyho pohára?
Liga je síce nesmierne vyrovnaná, ale favoriti sú jasní. Los Angeles a Chicago sú pred štartom v najlepšej pozícii. Západná konferencia je nabitá – takmer všetky tímy sa posilnili, aby dobehli Kings a Blackhawks. Bude veľmi náročné predrať sa do finále. Na Východe by mal nad všetkými vyčnievať Boston.

Považujete kvalitatívny rozdiel medzi oboma konferenciami za veľký?
Mám pocit, že po lete sa rozdiel ešte zväčšil. Najviac sa posilnili Anaheim, Minnesota či Dallas, ale okrem nich asi aj všetky ostatné tímy.

Sledujete pravidelne dianie v zámorí?
Prostredníctvom aplikácie na telefóne viem, keď niekto podpíše novú zmluvu. No priznám sa, že som už na väčšinu zmien v mužstvách aj pozabudol a nepamätám si presne, kto kde bude hrať. Sem-tam si niečo o NHL aj prečítam, ale určite nie všetko.

Kto zo slovenských hráčov odohrá najlepšiu sezónu?
Ťažko povedať. Asi jeden z trojice Gáborík, Hossa, Chára. Majo Gáborík bude hrať celú sezónu pri Kopitarovi a v ostatnom play off sa im spolu veľmi darilo. Ak bude zdravý, nastrieľa veľa gólov. Majo Hossa má stabilnú výkonnosť a Zdeno Chára kandiduje každý rok na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu.

Pomôže Jaroslav Halák New Yorku Islanders späť do play off?
Myslím si, že áno. Islanders majú mladé mužstvo, ale už je skúsené a očakávam, že budú tento rok veľmi dobrí.

Tlačia sa do ligy nádejní slovenskí hokejisti?
Mladá vlna okolo Tatara a Pánika sa postupne etabluje v NHL. Postupne nahradia nás starších. Talenty ako boli Hossa a Gáborík, ktorí v osemnástich rokoch pravidelne bodovali, však teraz nemáme. No mladší chalani na rozmedzí prvého tímu a farmy majú šancu stať sa stabilnými hráčmi NHL.

Kto je momentálne najlepší hráč ligy?
Dvojica mojich bývalých spoluhráčov z Chicaga Jonathan Toews, Patrick Kane je vynikajúca. S nimi aj Sidney Crosby. Nedá sa povedať, že by bol v lige jeden hráč, ktorý by o hlavu vyčnieval nad ostatnými.

Ktoré mužstvo vám najviac imponuje herným prejavom?
Najviac sa mi páčilo Chicago, za ktoré som hral. Blackhawks majú výborných hráčov a produkujú technický, takmer európsky hokej. Keby som si mal v televízii pozrieť nejaký duel, tak si asi vyberiem zápas Chicaga.

Komu by ste dopriali Stanleyho pohár?
Bol by som rád, keby ho opäť získal Slovák. Nie je ich v lige veľa, tak nech sa to podarí niekomu, kto doteraz nemal to šťastie.

Čo momentálne robíte?
Trénujem na ľade aj mimo neho akoby som mal letnú prípravu. Mám za sebou krátke leto, tak doháňam, čo som nestihol.

Nelámu vás doma v Banskej Bystrici na extraligu?
Sem-tam majú chalani nejaké poznámky, aby som im pomohol, ale držím sa. V októbri hrať v Európe určite nebudem. Do konca mesiaca chcem čakať, či príde ponuka z NHL. Ak nezoženiem nový angažmán, tak začiatkom novembra prehodnotím, či čakať ďalej alebo sa pozrieť po mieste v Európe.

Pripúšťate si aj možnosť, že by ste ukončili kariéru?
Zatiaľ nie. Skôr pripúšťam možnosť, že už nebudem hrať v NHL.

Ktoré ligy sú pre vás zaujímavé?
Vždy ma lákalo Švajčiarsko. Je tam pekne a aj liga je kvalitná. Ďalšia možnosť je Švédsko.

A KHL?
Hrať za Slovan by bolo pre mňa zaujímavé, priznávam. Je to doma, KHL je kvalitná súťaž, v tíme poznám veľa chalanov a s niektorými som v minulosti aj hrával. Mal by som to aj blízko domov do Banskej Bystrice. Plusov je veľa, no čo ma vyslovene neláka, je náročné cestovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš