Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová naspäť do desiatky? Vylúčené to nie je

Po Novom roku akoby ju pokropili živou vodou. Daniela Hantuchová bude mať čochvíľa 29 rokov, ale jej kariéra vôbec nemá klesajúcu tendenciu. Za šesť týždňov vyhrala štrnásť stretnutí a prehrala len štyrikrát. Stihla obhájiť titul na turnaji v Pattayi, v Brisbane sa zastavila až vo finále, v Sydney vo štvrťfinále a Slovenkám dvoma bodmi výrazne pomohla k víťazstvu vo fedcupovom dueli s Francúzskom. Čomu vďačí za svoj tenisový prerod a čo to môže signalizovať?

15.02.2012 06:00
Daniela Hantuchová Foto:
Daniela Hantuchová.
debata

„Daniela je už skúsenou a vyzretou hráčkou. Počas mnohých rokov v profesionálnom tenise sa v nej nazbierali skúsenosti, ktoré dokáže využívať vo svoj prospech. A keďže je na tom výborne fyzicky, dobre zvláda aj koncovky zápasov,“ myslí si tréner Štefan Čižmarovič.

Práve on Hantuchovú viedol ešte v tínedžerskom veku aj počas úspešného obdobia vo fedcupovom tíme, keď sa Slovenky stali v roku 2002 celkovými víťazkami Pohára federácie. S vtedy 19-ročnou Hantuchovou v hlavnej úlohe. „Bola vždy veľkou profesionálkou. Stopercentne pristupovala k povinnostiam, či už počas piatich rokov v individuálnom koučovaní alebo potom aj tri roky vo Fed Cupe. A môžem povedať, že odvtedy sa nič nezmenilo. Aj nedávno proti Francúzkam mohlo celé Slovensko vidieť, aká je to bojovníčka a s akým veľkým srdcom hrá,“ pripomína Čižmarovič, ktorý je aj televíznym spolukomentátorom tenisu.

Pamätá si obdobie z rokov 2002 a 2003, keď sa Hantuchová vyšvihla až na piatu hráčku na svete, ale aj to, ako neskôr padala v rebríčku a prehrávala zápasy, ktoré mala vyhrať. Čo odvtedy zmenila? „Daniela už v prístupe k tenisu nie je taká striktná ako v minulosti. Keď bola v absolútnej špičke, každý od nej čakal, že bude stále hore. To ju ubíjalo, teraz si tenis viac užíva, viac sa z neho teší. Sama seba už nevystavuje takému tlaku,“ tvrdí skúsený tréner.

Vlani Hantuchovú trénoval Matej Lipták. A práve osobu súčasného fedcupového kapitána spomína generálny sekretár STZ Igor Moška ako hnací motor, ktorý naštartoval skúsenú tenistku k vyšším métam. „Daniela tvrdo pracovala celý rok pod Liptákovým vedením a myslím si, že práve tam treba hľadať základy jej terajšej výkonnosti. Aj napriek tomu, že už s Matejom nepokračuje, nastúpený trend ich spolupráce sa premietol do výbornej výkonnosti a výsledkov v úvode tejto sezóny,“ tvrdí Moška. Samotný Lipták po fedcupovom dueli s Francúzskom skonštatoval, že Daniela „si síce niekedy zápasy zbytočne komplikuje, ale už lepšie zvláda kritické situácie na dvorci, v čom jej pomáha enormná bojovnosť aj kondícia.“

Hantuchová v tomto roku neustále tvrdí, že napriek dlhodobým problémom s ramenom si tenis užíva a chutí jej ešte viac ako v minulosti. „Keď sa vám darí a máte natrénované, ste aj vo väčšej psychickej pohode a radujete sa zo všetkého o trochu viac,“ pripomína starú športovú pravdu Moška. „Daniela bola vždy technická hráčka, jej prednosti boli vo variabilite a pestrosti hry a ja som vždy mal pocit, že zahraniční tréneri všetky tie jej najväčšie danosti, ktoré využívala v mladom veku do 21 rokov, trošku menej rozvíjali. Možno to, že sa vrátila k spôsobu hry, keď bola hráčkou najlepšej svetovej desiatky, ju teraz posúva dopredu,“ dodáva.

Hantuchovej momentálne patrí 20. priečka vo svetovom rebríčku. Je pre ňu reálne ešte raz zaútočiť na pozíciu v najlepšej svetovej desiatke? Prípadne dostať sa na Turnaj majsteriek určený pre najlepšiu osmičku hráčok na konci roka? „Myslím si, že Daniela naozaj v tomto roku má na to, aby atakovala najlepšiu desiatku. Postup na majstrovský turnaj WTA bude závisieť aj od toho, ako sa jej zadarí na grandslamových turnajoch, lebo tam sú dvojnásobné body. Čaká ju však jej obľúbený Paríž a potom Wimbledon s ešte obľúbenejšou trávou. Určite to má dobre rozbehnuté,“ prognózuje Čižmarovič. „Ženský tenis je veľmi vyrovnaný, vylúčené to teda nie je. Neobhajuje veľa bodov na jar, takže môže pokojne zaútočiť aj na pozíciu vo svetovej desiatke,“ pridáva názor Moška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba