Hantuchová: Som šťastná, štyri roky boli dlhá doba

Daniela Hantuchová a Suwat Liptapallop Daniela Hantuchová a Suwat Liptapallop Zdroj: SITA

PATTAYA - Slovenská tenistka Daniela Hantuchová si víťazstvom v nedeľňajšom finále singlovej súťaže na turnaji WTA PTT Pattaya Open v thajskej Pattayi (International, dotácia 220 000 USD, tvrdý povrch vonku) nad Taliankou Sarou Erraniovou (6:0, 6:2) zabezpečila štvrtú trofej vo dvojhre na úrovni Tenisovej asociácie žien. Bývalá päťka svetového rebríčka (momentálne 32. pozícia) sa presadila 1205 dní po treťom úspechu.

Na ceste do finále si Hantuchová, ktorá na celom podujatí nepustila súperkám ani set, poradila s trojkou počítačového poradia a víťazkou ostatných dvoch ročníkov turnaja v Pattayi Verou Zvonarevovou z Ruska. "Som nesmierne šťastná. Na celom turnaji som predvádzala fakt super výkony a sobotňajšie víťazstvo nad trojkou rebríčka mi dodalo veľa sebavedomia na dnešok, veľmi si ho cením. Nastúpila som naozaj veľmi hladná po víťazstve, pretože štyri roky čakania na titul sú veru dosť dlhá doba. Brala som to zodpovedne od prvej lopty, snažila som sa hrať proti Erraniovej stále nátlakovo a k ničomu ju nepustiť. Nebolo to ľahké, pretože Sara vie bojovať. Čakala som, kedy sa to nebodaj začne otáčať," povedala Daniela Hantuchová a pokračovala: "Cením si, že som všetky zápasy zvládla na dva sety, je to pozitívum."

 

Úspech držiteľky kariérneho Grand Slamu v súťaži miešanej štvorhry je o to cennejší, že na turnaji sa predstavila necelých 48 hodín po svojom bratislavskom fedcupovom vystúpení. "Som šťastný, že Daniela dosiahla už v úvode sezóny takýto úspech. Špeciálne po tom, čo si preskákala - najprv to zranenie, potom jej príliš nevyšiel fedcupový zápas s Češkami. Ukazuje sa však, koľko toho dáva do prípravy. Považoval som len za otázku času, kedy sa to prejaví aj v zápasoch. Proti Erraniovej som jej najmä radil, že si musí počínať aktívne. Dobre podávať, agresívne returnovať a nepripustiť, aby Talianka mohla tvoriť hru, pretože ona si potom dokáže súperky rozoberať. Dôležité bolo koncentrovať sa na každý jeden bod a nepovoliť nejaký zlom," tešil sa z triumfu svojej zverenky Matej Lipták.

 

Radosť z turnajového víťazstva 27-ročnej popradskej rodáčky neskrýval ani prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tibor Macko: "Je to skvelý výsledok, mám z neho veľkú radosť a Daniele srdečne gratulujem! Už samotný titul je veľmi cenný, k tomu treba prirátať jasný priebeh finále. Nevidel som síce prenos, ale podľa skóre i krátkosti zápasu to zrejme bolo úplne jednoznačné. Je to ďalšia dobrá správa o Danielinej forme, azda sa dočkáme aj ďalších úspechov. Spätne sa asi dá povedať, že akýmsi predčasným finále bol sobotňajší zápas so Zvonarevovou, ktorá aj papierovo bola ťažšou súperkou ako dnes Erraniová."

 

Generálny sekretár STZ Igor Moška, podobne ako tréner Matej Lipták, vyzdvihol ďalší pozoruhodný aspekt Hantuchovej víťazstva, slovenská tenistka totiž dlhšie nehrala pre zranenie achilovky. "Je to veľký úspech a úžasný Danielin prerod za takú krátku dobu po tom zranení z konca zimnej prípravy. Veľmi sa teším, že sa jej vydaril takýto comeback na dobre obsadenom turnaji. Najmä semifinálové víťazstvo nad Ruskou Verou Zvonarevovou je veľmi cenné a na tomto podujatí hrala napríklad aj Srbka Ana Ivanovičová. Potvrdilo sa, že v Pattayi sa Slovenkám už tradične darí, je to pre ne také zvláštne miesto," uviedol Moška.

 

Hantuchová uznala, že papierovo i herne bolo najťažšie už semifinále: "Určite. Myslím si, že bolo takým malým finále. Ten ´level´ tenisu bol neskutočný. Ani neviem, kedy naposledy za posledné roky som odohrala taký zápas. Finále je však finále. Nikdy nie je ľahké. Rolu hrajú aj nervy. Som rada, ako sa mi ich podarilo ukontrolovať. Navyše, dnes bolo brutálne teplo. Predchádzajúce zápasy som hrala podvečer, keď to už predsa len nebolo také strašné. Podmienky tu boli nenormálne, ale možno práve to mi pomohlo, že som vzhľadom na to všetko - nedávne zranenie, šok z prechodu zo zimy či časový posun - veľa toho nečakala. Asi je to naozaj tak, že keď to človek najmenej predpokladá, veci vychádzajú. Čo sa týka okolností, bol to asi jeden z najnáročnejších turnajov, aké som absolvovala. O to viac som bola sústredená, brala som to doslova loptu za loptou a napokon sa to skončilo celkovým víťazstvom."

 

Šampiónka si odnáša 280 bodov do renkingu a šek na 37 000 USD. Hantuchová sa podľa predbežného prepočtu WTA posunie do Top 30 systému, nestane sa však staronovou národnou jednotkou na úkor Dominiky Cibulkovej. V Pattayi v sezónach 1997 a 2003 získala trofej terajšia vedúca fedcupového tímu SR Henrieta Nagyová, v druhom prípade zásluhou finálového víťazstva 6:4, 6:2 nad krajankou Ľubomírou Kurhajcovou.

 

Aký má vťah Daniela Hantuchová k móde?

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy