Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková hovorí o poslednej olympijskej šanci

Keď sa pred dvoma rokmi vrátila ako športová riaditeľka ženskej basketbalovej reprezentácie, tvrdila, že trénerkou národného tímu už nebude. "Do tej istej rieky by sa nemalo vstupovať dvakrát," hovorila štvornásobná víťazka ženskej Euroligy Natália Hejková.

04.03.2011 06:00
Natália Hejková Foto:
Natália Hejková.
debata

Teraz však neodolala lákadlu v podobe olympijských hier v Londýne 2012. „Súčasná generácia hráčok má poslednú šancu prebojovať sa na olympiádu. Preto som ponuku prijala. Cítim zodpovednosť a povinnosť pomôcť družstvu po odchode Pokey Chatmanovej,“ vysvetlila Hejková hlavné dôvody, prečo sa po desiatich rokoch vracia na lavičku slovenskej reprezentácie ako hlavná trénerka.

Úloha prebojovať sa do Londýna bude veľmi náročná. V Európe je v ženskom basketbale najväčšia konkurencia a miestenky sú len štyri. Dve získajú finalisti majstrovstiev Európy, o dve ďalšie by sa malo bojovať na svetovej kvalifikácii. ,,V základnej skupine na ME v Poľsku nás čakajú nároční súperi. Ak chceme uspieť a vybojovať si aspoň miesto v svetovej kvalifikácii, musíme byť v plnej sile, ukázať veľa basketbalového umenia a mať aj trochu šťastia," naznačuje skúsená trénerka, ktorá od začiatku februára sedí aj na lavičke španielskej Valencie.

Keďže v posledných dvoch rokoch bola v realizačnom tíme Američanky Chatmanovej, dobre pozná všetky hráčky širšieho kádra reprezentácie. „Prehľad o dievčatách mám dobrý. Radšej by som však o nich počula viac chvály, ako v poslednom období. Snáď v závere sezóny vychytia lepšiu formu a budú sa im vyhýbať zranenia,“ verí 56-ročná rodáčka zo Žiliny.

Európsky šampionát sa uskutoční od 18. júna do 3. júla v poľských mestách Bydgoszcz, Katovice a Lodž. Slovenky sa v základnej A-skupine postupne stretnú s Ruskom, Tureckom a Litvou. Prípravu sa ME by Hejková rada odštartovala začiatkom mája, dovtedy jej platí zmluva vo Valencii.

Nová trénerka si v súčasnosti vyberá spolupracovníkov do realizačného tímu, v ktorom oproti minulosti určite nastanú zmeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba