Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

20. marca 2014

Herec Jozef Kroner je natrvalo vpísaný v našich mysliach



Slovenský divadelný, filmový a televízny herec Jozef Kroner je legenda slovenského herectva. Vo štvrtok 20. marca by sa dožil 90 rokov.



Zdieľať
Jozef Kroner Foto: TASR
Staškov/Bratislava 20. marca (TASR) - Slovenský divadelný, filmový a televízny herec Jozef Kroner je legenda slovenského herectva. Vo štvrtok 20. marca by sa dožil 90 rokov.


Jozef Kroner bol laureátom mnohých slovenských, českých, maďarských, talianskych, bulharských a iných ocenení. Zdobila ho Strieborná siréna zo Sorrenta (Taliansko) i Zlatá ruža zo Sofie (Bulharsko), v jednom desaťročí (1969-1979) ho vyznamenali ako herca najobľúbenejšieho, najsympatickejšieho aj najpopulárnejšieho. V 70. rokoch 20. storočia dostal Cenu sympatií Života za hybského zbojníka Pacha (1975). In memoriam sa stal Osobnosťou Kysúc roka 1998. Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach sa Jozef Kroner ocitol vedľa svetových filmových hviezd.

Hádam najznámejší slovenský herec sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na severe Slovenska. Učil sa v Považských strojárňach a v Považskej Bystrici ochotnícky hral divadlo. Vynikal najmä v Gorkého dráme Vassa Železnovová a v Gogoľovej Ženbe. Posledná rola mu v roku 1948 vyniesla pozvanie do hereckého súboru divadla v Martine. V rokoch 1956-1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Od začiatku vytváral Jozef Kroner charakterové postavy v komediálnom i vážnom repertoári a veľmi blízke mu boli tragikomédie. V divadle, filme aj v televízii stvárnil množstvo presvedčivých postáv. Svetové uznanie mu priniesla hlavná úloha arizátora Tóna Brtka vo filme režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965). Tragický príbeh z obdobia vojnového Slovenského štátu a arizácie židovského majetku ocenili Oscarom za najlepší cudzojazyčný film v roku 1966. Po roku 1968 sa Obchod na korze stal zakázaným filmom na 20 rokov, pretože jeden z režisérov Ján Kadár po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa emigroval do USA. Zaslúženej slávy sa Kroner dočkal až po roku 1989, keď napríklad Sabinov, mesto, v ktorom sa príbeh odohrával aj nakrúcal, zrekonštruovalo pôvodný obchod a spravilo z neho turistickú atrakciu.

Punc neopakovateľnosti

Originálny herecký výraz, charakteristická mimika tváre, gestikulácia a typické hlasové zafarbenie vtisli punc neopakovateľnosti mnohým jeho filmovým hrdinom. Nedajú sa zabudnúť jeho postavy Adama Krta z Kukučínovej Rysavej jalovice (1970) či príbeh prostoduchého mládenca Kuba (1965) alebo jeho výkon v seriáloch Slovácko sa nesúdí (1974), Sváko Ragan (1976) alebo Tisícročná včela (1983).

Jozefa Kronera poznajú aj diváci v mnohých televíznych a poslucháči v rozhlasových večerníčkoch pre deti. Bol autorom rybárskych a hereckých humoresiek, napríklad Herec na udici, Herec nielen na udici, ktoré si sám ilustroval.

Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave, krátko pred svojimi 74. narodeninami. Dvadsať významných osobností Slovenska založilo krátko po jeho smrti Spoločnosť Jozefa Kronera, ktorej cieľom je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tejto významnej slovenskej hereckej osobnosti. Jednou z jej najdôležitejších aktivít je každoročné udeľovanie Cien Jozefa Kronera. Na filmovom festivale Febiofest v tomto roku bude snímka Ty, ktorý si na nebesiach (1990) uvedená v sekcii Pocty ako spomienka na tohto vynikajúceho umelca.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Prvý jarný deň je tu, teší sa aj Google
<< predchádzajúci článok
Zlodeji sa do francúzskej banky dostali cez tunel z kanalizácie