Hlavatého obrazy pulzujú farebnými zážitkami

Koncert farieb. Tanec línií. Hra symbolov. Aj tieto a podobné predstavy vyvolávajú plátna Jána Hlavatého, ktorý bilancuje viac ako tri desaťročia svojej tvorby reprezentatívnou výstavou Tanec s farbami v Danubiane.

16.02.2016 11:30
debata

„Moje obrazy sa dajú charakterizovať ako expresívne s lyrickým podtónom,“ vysvetľuje výtvarník. Keď v osemdesiatych rokoch vstupoval na slovenskú výtvarnú scénu, patril k „rebelantskej“ generácii, ktorá sa vzoprela panujúcemu diktátu a reagovala na podnety postmoderny.

Ján Hlavatý: Hľadisko Foto: DANUBIANA
31 hlavaty 3x Ján Hlavatý: Hľadisko

„Jedným z najdôležitejších prvkov mojich obrazov je farba, ktorá v nich zohráva významnú úlohu. Farba, ktorá sa postupne stáva výsostne maliarskym problémom. V spojení s dynamickým prednesom a vyváženou kompozíciou ide o hlavné atribúty mojej maľby,“ hovorí čerstvý šesťdesiatnik Ján Hlavatý, ktorý výberom maliarskej tvorby rekapituluje vlastnú umeleckú cestu.

Po absolvovaní štúdií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave sa rodák zo Zlatých Moraviec usadil v hlavnom meste. V polovici deväťdesiatych rokov založili s Jánom Kelemenom a Alexejom Kraščeničom zoskupenie A¤1. Spoločne vystavujú doma i v zahraničí. Na konte má však aj mnoho samostatných výstav – vo Viedni, Trenčíne, Budapešti, Nitre, Saint-Luis, Bratislave, Mníchove či Mojmírovciach. Okrem maľby sa venuje aj kresbe a v súvislosti s architektúrou si osvojil aj ďalšie technológie ako mozaiku, sgrafito či enkaustiku.

Jeho obrazy pôsobia ako živý vibrujúci organizmus, ktorý je plný vzrušujúcich farebných zážitkov a podnetov. Výrazná maliarska spontaneita vyviera z jeho osobného založenia a citového bohatstva. Je gestická aj statická, pôsobí monumentálne, ovláda okolitý priestor, zasahuje divákove predstavy a vyvoláva v ňom silné pocity.

Realita? Abstrakcia? „Ide predovšetkým o abstraktné obrazy s občasnými ozvenami figúry, inšpirované prírodou, osobnými zážitkami či momentálnymi pocitmi,“ prezrádza maliar. Vždy siahne po tom, čo najpresnejšie vyjadruje jeho zážitky, spomienky, emócie, myšlienky. Vyťahuje ich z pavučiny pamäti, aby ich zatavil do obrazu. Zredukuje ich do tvarov, línií, farebných plôch a symbolov. Komponuje z nich motívy rozohrávajúce príbehy. Oslovuje silou výpovede. Farbami hýriace plátna nezaťažuje ideológiou, tragédiou ani agresivitou.

Výstava Jána Hlavatého Tanec s farbami bude v Meulensteen Art Museum Danubiana do konca februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Ján Hlavatý