• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Hodnota básnickej tvorby Laca Novomeského ani rokmi neklesá

  • 8:45 04.09.2016
  • Bratislava
Hodnota básnickej tvorby Laca Novomeského ani rokmi neklesá

Za svoju tvorbu a zásluhy získal viacero významných ocenení, medzi inými titul Národný umelec (1964), Národnú cenu za literatúru (1969), Štátnu cenu za literatúru (1974) a ďalšie.

Básnik, publicista, politik, signatár Vianočnej dohody a popredný predstaviteľ komunistického odboja v druhej svetovej vojne Ladislav Novomeský patril nielen k najlepším básnikom skupiny DAV, ale i celej modernej slovenskej poézie. V nedeľu 4. septembra uplynie 40 rokov od jeho úmrtia.

Jeho prínos do literatúry spočíva v nových a jedinečných literárnych kvalitách jeho diela. Snažil sa v nich objavovať nové krásy a svoju osobnú a historickú pravdu. Bol autorom zbierok Nedeľa, Romboid, Otvorené okná, Svätý za dedinou, Pašovanou ceruzkou alebo Do mesta 30 minút. Počas druhej svetovej vojny sa stal členom ilegálneho vedenia Komunistickej strany Slovenska (KSS), pripravoval Slovenské národné povstanie (SNP) a bol podpredsedom Slovenskej národnej rady (SNR).

Ladislav Novomeský sa narodil 27. decembra 1904 v Budapešti (dnes Maďarsko) ako prvorodený syn Samuela Novomeského. Aj keď otec nepochádzal z hlavného mesta Uhorska, našiel si v ňom prácu ako krajčírsky majster. Po vzniku Československa (ČSR) sa rodina presťahovala do Senice. Mladý Laco Novomeský absolvoval učiteľský ústav v Modre, krátko pracoval ako učiteľ v Bratislave a neskôr sa stal žurnalistom. Po druhej svetovej vojne pôsobil ako politik v oblasti osvety a kultúry. V tom čase bol iniciátorom založenia Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá vznikla v roku 1948 ako vrcholná štátna umeleckohistorická, zberateľská, vedeckovýskumná a kultúrno-výchovná inštitúcia so sídlom v Bratislave. Bol jednou z vedúcich osobností pri formovaní politických cieľov v príprave SNP. Po oslobodení zastával viacero významných funkcií – bol podpredsedom SNR, povereníkom pre školstvo a osvetu, stál na čele Matice slovenskej a Spolku slovenských spisovateľov.

Na archívnej snímke z 1. septembra 1949 povereník školstva Ladislav Novomeský reční pred bratislavskými žiakmi národných a stredných škôl počas slávnostného otvorenia nového školského roka na hradnom amfiteátri v Bratislave. Foto: TASR/ Anton Tarkoš

V roku 1950 bol Novomeský pozbavený všetkých funkcií, vo februári 1951 uväznený a v roku 1954 vo vykonštruovanom procese (spolu s Gustávom Husákom a Vladimírom Clementisom) nezákonne odsúdený na desať rokov väzenia. V roku 1955 ho podmienečne prepustili a o osem rokov neskôr rehabilitovali. Pracoval v Památníku národního písemnictví v českej Prahe, potom sa vrátil do Bratislavy a bol zamestnaný v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV). V auguste 1968 sa stal opäť členom Predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS) a zvolili ho za predsedu Matice slovenskej. V roku 1970 sa na protest proti normalizačnej politike vzdal funkcie člena Predsedníctva ÚV KSS a krátko na to vážne ochorel.

Mnohovrstevnosť a komplexnosť spoločenskej, kultúrnej a literárnej aktivity zabezpečila Novomeskému jedno z najvýznamnejších miest v dejinách slovenskej literatúry dvadsiateho storočia. Vytvoril novú koncepciu poézie syntézou moderných literárnych prúdov a novátorským vzťahom ku skutočnosti s vysokou mysliteľskou náročnosťou. Bol jednou z najvplyvnejších osobností literárnej skupiny DAV. V básnických zbierkach absorboval širokú škálu podnetov z dobovej európskej literatúry, ktorú tvorivo transformoval vo vlastnej tvorbe rozvinutím nových výrazových možností poézie, pohľadom na humanitu a krásu. Prvé básne uverejňoval začiatkom dvadsiatych rokov v časopisoch Vatra, Svojeť a Nový rod. Dlhší čas sa publikačne viazal na časopis Mladé Slovensko. Ovplyvnil ho americký básnik Walt Whitman, česká proletárska poézia a ruskí básnici Vladimir Majakovskij a Sergej Jesenin. Hoci bol Laco Novomeský členom komunistickej strany, v jeho tvorbe boli vždy na prvom mieste umelecké aspekty. V 30. a 40. rokoch minulého storočia obohatil svoje básnické dielo o prvky poetizmu a symbolizmu. Jeho tvorba sa nachádza v zbierkach Nedeľa (1927), Romboid (1932), Otvorené okna (1935), Svätý za dedinou (1939), Pašovanou ceruzkou (1948), Vila Tereza (1963), Do mesta 30 minút (1963), Stamodtiaľ a iné (1964), Nezbadaný svet (básnické texty k fotografiám Martina Martinčeka, 1964). Cyklus básní pod názvom Dom, kde žijem, však už nestihol publikovať. Vo svojich esejach sa predstavil ako znalec modernej kultúry. Prekladal tiež z ruskej literatúry, hlavne Pasternakovu tvorbu.

Vplyvný intelektuál Ladislav Novomeský zomrel 4. septembra 1976 v Bratislave vo veku 71 rokov. Za svoju tvorbu a zásluhy získal viacero významných ocenení, medzi inými titul Národný umelec (1964), Národnú cenu za literatúru (1969), Štátnu cenu za literatúru (1974) a ďalšie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.