sk  |  en
Utorok | 23.04.2024, 18:02 | meniny: Vojtech; zajtra: Juraj
  • | Svetový deň kníh a autorský práv

    UNESCO, vyhlásený v 1995, oslavuje sa od 1996; výročia velikánov svetovej literatúry M. de Cervantesa, W. Shakespeara, G. de la Vega, M. Druona, V. Nabokova, K. Laxnessa, M. Valleja

Hold Ester Šimerovej – Martinčekovej

05.12.2005 | Galéria mesta Bratislavy v spolupráci s Logman, a. s., sprístupňuje v dňoch 9. 12. 2005 až 21. 1. 2006 v Mirbachovom paláci v Bratislave výstavu z tvorby „prvej dámy slovenského maliarstva“ Ester Šimerovej – Martičenkovej, ktorá nás opustila 7. augusta tohto roku vo veku 96 rokov. Týmto spôsobom vyjadrujú úctou jej nehynúcemu dielu.

Na výstave budú ukážky jej najnovšej tvorby, pochádzajúce zo zbierok GMB, slovenských galérií a súkromných zbierok. „Výnimočné postavenie jej zabezpečila skutočnosť, že jediná z našich výtvarných umelcov bola priamou žiačkou svetových avantgárd. Vo svojej tvorbe vychádzala Šimerová priamo z Parížskej školy a odkazy avantgárd rozvíjala po návrate z Paríža v slovenskom umení. V jej tvorbe motivicky prevažujú zátišia, krajinárske a prírodné motívy, ako i figurálne kompozície. Venovala sa i scénickému výtvarníctvu a úžitkovému dekoratívnemu umeniu, z maliarskych smerov jej bol najbližší syntetický kubizmus dvadsiatych rokov,“ priblížila Ľudmila Peterajová, kurátorka výstavy.

Ďalej dodala, že poučeniam parížskeho školenia ostala E. Šimerová – Martinčeková verná, až do najvyššieho veku ich však obohacovala osobnými podnetmi z prírodnej a spoločenskej skutočnosti i z kultúry. Zásluhou jej neobyčajne intenzívneho výtvarného cítenia a intelektuálneho osvojenia si rôznych oblastí poznania zjavovali sa v jej diele námety zdanlivo rôznorodé s rovnakou presvedčivosťou. Filter umeleckého videnia ich prečisťuje a zbavuje prímesou náhodnosti.

Viola Tóthová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost