Horský: Bývalí sulíkovci vyčerpali kapitál dôvery

Slovenská pravicová scéna sa rozrastie o nové politické značky. Najnovšie ju doplní strana SKOK, ktorú zakladá nezaradený poslanec parlamentu Juraj Miškov. Ďalší subjekt ohlásila bývalá riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová, ktorá bola v SDKÚ len dva mesiace a potom z nej vystúpila.

28.11.2014 13:30
debata (34)

Podľa Michala Horského akokoľvek absurdné rozhodnutie tzv. novej pravice je rozhodnutím ani nie tak o možnostiach budúcich strán, ako jasný dôkaz, že stredopravá politická scéna je v totálnom rozklade a marazme.

Poslanec Miškov uviedol, že v strane SKOK by sa mali objaviť tváre, ktoré v politike ešte neboli. „Ide o skratku Slovenská občianska koalícia a je milou zhodou náhod, že ide o slovo, ktoré dáva aj nejaký iný význam,“ povedal Miškov. SKOK je podľa neho synonymom slova reforma, čo je náhla, zásadná zmena. Kto všetko bude v strane a akým spôsobom bude financovaná, nechcel zatiaľ prezradiť. Urobí tak až o pár dní. Subjekt by mal byť orientovaný občiansko-liberálne.

Miškov spoločne s poslancami Jozefom Kollárom, Danielom Krajcerom, Martinom Chrenom a Jurajom Drobom boli pôvodne v SaS. Po neúspešnom súboji Kollára s Richardom Sulíkom o predsednícku stoličku v SaS zo strany odišli a po čase sa pridali k Nove Daniela Lipšica. V spoločnosti konzervatívcov sa však bývalí liberáli nedokázali presadiť a z Novy odišli.

Politológ Horský má pochybnosti, či sa dokážu uplatniť s novou stranou. „Piati bývalí sulíkovci, ktorí blúdia po našej parlamentnej politickej scéne, už dávno vyčerpali kapitál dôvery aj u občanov, aj u elít,“ poznamenal.

Zvláštnu politickú dráhu má zatiaľ za sebou Eva Babitzová, bývalá riaditeľka Rádia Expres, ktorá len pred niekoľkými týždňami vstúpila do SDKÚ. V septembri sa objavila v tíme okolo Ondreja Mateja, ktorý chcel pôvodne nahradiť v kresle predsedu SDKÚ Pavla Freša. Hovorilo sa o nej, že by mohla byť podpredsedníčkou strany. Kongres v Senici sa však skončil blamážou. Strana má len predsedu Freša, podpredsedovia sa vzdali funkcií a noví nie sú zvolení. Babitzová po krátkej politickej epizóde už v SDKÚ nie je a pripravuje vznik novej strany. „Pôjde o modernú pravicovú stranu, aj keď v dnešnej dobe definícia napravo – naľavo mení svoj význam,“ povedala s tým, že v týchto dňoch dávajú dohromady celkový tím. Komunikuje s ľuďmi, ktorí neprichádzajú z politiky, ale majú za sebou úspešný príbeh či už z podnikania, alebo z nejakej inej oblasti.

Príbeh exriaditeľky rádia považuje Horský za ešte absurdnejší ako exsulíkovcov. „Ak pred pár týždňami presviedčala verejnosť, že chce všetky sily venovať zahnívajúcej SDKÚ, dnes mieni verejnosť presvedčiť o potrebe novej politickej strany,“ uviedol politológ. Podľa neho fenomén štiepenia pravice a zakladania nových subjektov hraničí „s fatalizmom vlastným slovanským národom“.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Horský #Juraj Miškov #Eva Babitzová #SKOK