Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hossov kamarát Montador daroval svoj mozog na výskum. Ešte pred smrťou

Kombo snímka z tímu Hawks: Steve Montador a Marián Hossa. Foto: screenshot

Kanadského obrancu našla jeho partnerka mŕtveho v dome na predmestí Toronta vo veku 35 rokov a štyri dni po smrti mu porodila prvého syna.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk) - Steva Montadora našli v bezvedomí v meste Mississauga nedeľu 15. februára 2015 a neskôr ho prehlásili za mŕtveho. Cudzie zavinenie bolo vylúčené, podľa odborníkov sa stal obeťou následkov viacerých otrasov mozgu počas kariéry. Aj rodina je presvedčená, že za nečakanú smrť môžu práve depresie a otrasy mozgu spomedzi mantinelov.



Tragický príbeh však neskončil, osud sa tentokrát zahral s profesionálnym hokejistom nechutne. Kanaďanovi sa totiž iba štyri dni po smrti narodil prvorodený synček...

Podľa kanadských médií "Monty" pred piatimi rokmi rozhodol venovať svoj mozog na lekárske účely, aby mohli lekári zistiť detailne následky mozgu pri tvrdých hokejových hitoch.

„Nevedel svoj dátum smrti, ale vedel, že chce darovať svoj mozog na výskum. To len dokumentuje, akým človekom bol. Prišlo to príliš skoro, no môže to niekomu pomôcť. A presne o to mu išlo. Ešte nedávno som s ním hovoril. Prízvukoval mi, že chce pomáhať druhým," povedal Craig Conroy, bývalý spoluhráč z tímu Calgary Flames.

Pred troma rokmi pomohol Montador aj výbornej hokejistke Hayley Wickenheiserovej, ktorej známy trpel silno závislosťou na drogách. "Pomohol mi so všetkým, vybavil liečenie a nič za to nechcel. Monty mu zachránil život, chalan je dnes už zdravý. Proste mal srdce zo zlata," napísala na sociálnej sieti najslávnejšia hokejistka Kanady.