Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Hudobník J. Lehotský má druhú vtipnú výtvarnú výstavu i nový album

Na snímke hudobník Janko Lehotský a jeho nové CD s názvom Moje mladšie JA. Foto: TASR/Jakub Kotian

Súčasťou vernisáže bola prezentácia nového CD Janka Lehotského s rovnomenným názvom ako výstava Moje mladšie ja.

Bratislava 15. januára (TASR) – Známy spevák, jeden z najúspešnejších skladateľov slovenskej modernej populárnej hudby a líder skupiny Modus Janko Lehotský sa čoraz viac dostáva do povedomia verejnosti aj ako výtvarník. Po roku má v rodnej Bratislave druhú výstavu. Je v galérii Umelka a nazval ju Moje mladšie ja.

"Táto expozícia nadväzuje na úspešnú premiérovu výstavu Moje druhé ja, ktorá bola vo vstupnom priestore Divadla Malá scéna. Pokračuje v odkrývaní svojho výtvarného rozmeru. Je koncipovaná do troch blokov: obraz – kameň – drevo, ktoré sú centrom jeho záujmu. Obrazy už deväť rokov maľuje technikou akrylu a podľa fotografického podkladu sa koncentruje na portréty blízkych, ako je rodina, priatelia alebo známi ľudia," povedala v zaplnenej galérii na štvrtkovej (14.1.) vernisáži jej kurátorka Barbara Brathová.

Okrem autoportrétu a blízkych (Kamoš z dvora, Čudný, Ľudo v prievane, Vzdialený Matuškov bratranec z druhého kolena) zobrazil aj herecké osobnosti (Richard Gere, Clint Eastwood, Jean Reno a iné).

"Viac ako obraz Janka Lehotského uchvátili kameň a drevo. Tam sa najkomplexnejšie vrství jeho kreatívny zásah do tvrdej i mäkkej matérie. Tvorivo vychádza z formy prírodného fenoménu, aby vlastným videním vstúpil do naturálneho. Indiferentný materiál hravo dotvára farbou, rezom, aby vdýchol do matérie ľudskú dušu, dal jej minimalistickými zásahmi nový tvar aj tvár a vyprofiloval artefakt bližšie komunikujúci s návštevníkom,"
zdôvodnila Brathová.



Aj pri týchto dielach si autor užíva hravú tvorivosť a uplatňuje vtip v pomenovaní. Napríklad kamenné objekty nazval Spiaca krásavica, Bojko predvídavý, Spokojný 60-tnik, Jednooký Boris, Padnuté vajce, Monalíza kamenná, Ryba v nálade, Uvážený vážený, Ľudoop spokojný či Kardinálny pohľadník. Podobne sa zabával tvorbou z drevených samorastov, ktoré nazval Ainštajn, J. P. Belmondo, Svarcenberg, Madova Dona, Striptérka do exteriérov, Tanečnica s dvojičkami, Rytmický vincúr, Spokojná 3-partita, Uhrančivý samoľub, Stalloneho profil, Okrídlená jazyčnica, Jeden za všetkých, Milovník obočia, Kultúrny atašé, Žobráčka, Ján Ind i Ján, Jasnovidec či Africká kráska.

Súčasťou vernisáže bola prezentácia nového CD Janka Lehotského s rovnomenným názvom ako výstava Moje mladšie ja. Z neho zahral a zaspieval niekoľko pesničiek. Zároveň pokrstili knihu o architektúre od Pavla Mrázka Kreativita 2 – Cyklus tvorenia.