I. Matovič: Nezamestnanosť nie je čierno-biela, môže za ňu každá vláda
16.4.2013 14:42
akt. 05.02.2019 02:06

I. Matovič: Nezamestnanosť nie je čierno-biela, môže za ňu každá vláda

Uložiť článok
Slovensko sa v otázke vysokej miery nezamestnanosti za uplynulých 23 rokov nepohlo zásadne dopredu. Táto problematika pritom nie je čierno-biela a nemôže za ňu len súčasná vláda, upozornil dnes v rozprave počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR líder OĽaNO Igor Matovič.

"Za výšku nezamestnanosti, ktorá na Slovensku je, nezodpovedá len súčasná vláda a strana Smer-SD, ale všetky vlády, ktoré na Slovensku boli. Samozrejme, momentálne najväčšiu mieru zodpovednosti má Smer-SD, hlavne v tom, ako nastaví zákonné pole na to, aby sa nezamestnanosť na Slovensku postupne znižovala," zdôraznil.     

Upozornil, že kým za uplynulých päť rokov sa napríklad v Nemecku znížila nezamestnanosť z 9 na 5 %, na Slovensku vzrástla zo 7 na 14 %. Predstaviteľom súčasnej vlády vytkol vyjadrenia o tom, že kabinet plánuje zvyšovať zamestnanosť. "Smer-SD a vláda nevytvára žiadne pracovné miesta. Vláda len na jednej strane berie dane, odvody, aby na druhej strane uprednostnila niektorých podnikateľov, ktorí možno na základe toho vytvoria pracovné miesta," argumentoval.     

Matovič vo svojom vystúpení vymenoval viaceré dôvody, ktoré podľa neho môžu za vysokú nezamestnanosť na Slovensku. Patrí medzi ne napríklad vysoká korupcia, nestabilita podnikateľského prostredia, zlá legislatíva, nadmerná byrokracia, tolerované daňové úniky či využívanie verejných zdrojov na účelové dotácie sponzorom a bohatým firmám.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.