Dobré noviny
Igor Bázlik sa prejavil ako skladateľ hudby rôznych žánrov
TASR
TASR

Igor Bázlik sa prejavil ako skladateľ hudby rôznych žánrov

V roku 1941 sa narodil v Banskej Bystrici hudobný skladateľ, dirigent a klavirista IGOR BÁZLIK, autor populárnych piesní, šansónov a hudobných scénických diel.
V roku 1941 sa narodil v Banskej Bystrici hudobný skladateľ, dirigent a klavirista IGOR BÁZLIK, autor populárnych piesní, šansónov a hudobných scénických diel. — Foto: TASR/Vladimír Benko

Hudobný skladateľ, dirigent a klavirista Igor Bázlik je autorom populárnych piesní, šansónov a hudobných scénických diel. V pondelok 5. decembra sa dožíva 75 rokov.

Banská Bystrica/Bratislava 5. decembra (TASR) - Hudobný skladateľ, dirigent a klavirista Igor Bázlik je autorom populárnych piesní, šansónov a hudobných scénických diel. V pondelok 5. decembra sa dožíva 75 rokov.

Vo svojej tvorbe uplatnil prvky populárnej hudby, džezu, beatu ako aj ľudovej hudby. Igor Bázlik dodnes tvorí, diriguje a sprevádza na klavíri operných, jazzových i populárnych spevákov, ako aj interpretov židovských piesní.

Narodil sa 5. decembra 1941 v Banskej Bystrici. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave a neskôr kompozíciu u Alexandra Moyzesa na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Ako absolvent sa stal hudobným redaktorom Československého rozhlasu, neskôr tam pracoval ako hudobný režisér. Od roku 1979 pôsobí v slobodnom povolaní.

Už počas štúdia sa jeho komorné a symfonické skladby uvádzali na koncertoch. V 60. a 70. rokoch 20. storočia rozšíril svoje pôsobenie aj na oblasti populárnej hudby, folklóru a scénickej hudby. V 80. rokoch minulého storočia Igor Bázlik pokračoval v spolupráci so známymi orchestrami Karla Vlacha, Gustáva Broma, Karla Krautgartnera, Ladislava Štaidla a ďalšími. Venoval sa zhudobňovaniu poézie, scénickej a filmovej hudbe, skomponoval štyri muzikály a dve opery. Známe sú najmä jeho muzikály Husári a Plné vrecká peňazí. Zložil hudbu k piesňam spevákov ako sú Marcela Laiferová, Zora Kolínska, Ivan Krajíček či Karol Duchoň. V roku 1973 získal striebornú Bratislavskú lýru s piesňou Chvála humoru na text Tomáša Janovica, ktorú interpretovali Karol Duchoň a Eva Kostolányiová. V roku 1977 si prevzal rovnaké ocenenie za skladbu Pieseň z obloka, ktorú interpretovala Marika Klesniaková.

V 90. rokoch minulého storočia sa Igor Bázlik začal venovať sakrálnej hudbe. Skomponoval cyklus piesní na básne Milana Rúfusa Modlitbičky, kantátu Príď Duchu Svätý, vokálnu symfóniu Podoby viery a ďalšie. V apríli 2002 účinkoval na Benefičnom koncerte potomkov evanjelických farárov pod názvom Tóny evanjelickej fary pri príležitosti nedožitých 90. narodením režimom prenasledovaného farára Jozefa Juráša. Premiéru známej rozprávky Polepetko v rusínskom jazyku s hudbou Igora Bázlika prinieslo v máji 2011 Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove.

V júli 2011 si Igor Bázlik prevzal ocenenie Identifikačný kód Slovenska (IKS). Poslaním projektu IKS je zdôrazniť jedinečnosť a originalitu pôvodnej domácej umeleckej tvorby dlhodobo predstavovať renomovaných aj menej známych umelcov a ich tvorbu.

Už ste čítali?