Dobré noviny
Ilja Zeljenka zložil hudbu k viac ako sto filmom
TASR
TASR

Ilja Zeljenka zložil hudbu k viac ako sto filmom

Hudobný skladateľ Ilja Zeljenka.
Hudobný skladateľ Ilja Zeljenka. — Foto: TASR/Vladimír Benko

Ilja Zeljenka je autorom opier, orchestrálnych diel, inštrumentálnych koncertov, kantát, komorných skladieb, scénickej a filmovej hudby.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Špeciálny cyklus filmov, ku ktorým zložil hudbu Ilja Zeljenka, uvedie vo Filmotéke bratislavské Kino Lumiére. Zámerom kurátorov je upozorniť na bohatosť a originalitu tvorby jedného z najznámejších skladateľov novej slovenskej hudby pri príležitosti jeho nedožitých 85. narodenín a 10. výročia úmrtia. "Prehliadka pozostáva zo siedmich programových blokov a v spolupráci s organizátormi medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos sa uskutoční od 9. do 15. novembra," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

Ilja Zeljenka je autorom opier, orchestrálnych diel, inštrumentálnych koncertov, kantát, komorných skladieb, scénickej a filmovej hudby. Vďaka nemu sa hudba v slovenskom filme stala samostatnou výrazovou zložkou a neplnila len ilustratívnu funkciu. Pritom k filmovej hudbe sa dostal len náhodou v roku 1956, keď ho oslovil dramaturg krátkeho filmu Slovenskej filmovej tvorby Miroslav Horňák. Už jedna z prvých prác pre dokument Tu kráčajú tragédie (r. Štefan Uher, 1957), v ktorej využil individuálne hudobné prostriedky, tzv. mestský folklór, poukázala na výnimočnosť Zeljenkovho prístupu k tvorbe filmovej hudby. Jeho novátorské postupy sa však prejavili najvýraznejšie v 60. rokoch, keď pôsobil ako dramaturg v elektroakustickom štúdiu Československého rozhlasu.

Od roku 1957 až do vylúčenia zo Zväzu slovenských skladateľov v roku 1973 a zákazu činnosti skomponoval hudbu k približne sto hraným a dokumentárnym filmom. Spolupracoval s dokumentaristami Martinom Slivkom, Vladom Kubenkom, Ladislavom Kudelkom. Zložil hudbu pre filmy Štefana Uhra Slnko v sieti (1962), Panna zázračnica (1966), Tri dcéry (1967), Génius (1969), Keby som mal pušku (1971), Javor a Juliana (1972), Dolina (1973), s Eduardom Grečnerom spolupracoval na filmoch Každý týždeň, sedem dní (1964), Drak sa vracia (1967) a Pozemský nepokoj (1992).

Osobitné postavenie v Zeljenkovej tvorbe má práve Igricom ocenená hudba v snímke Drak sa vracia, ktorá patrí k jeho najúspešnejším filmovým projektom. "Najlepšia filmová hudba je tá, ktorú si divák ani nevšimne," povedal svojho času Ilja Zeljenka v nadväznosti na spoluprácu so Štefanom Uhrom. "Toto bol slogan Uhrovej generácie, ktorým sme my v tej dobe vnímali poslanie filmovej hudby. Samozrejme, hudba vo filme je prítomná, ale je 'ukrytá'. Jej poslaním je podporovať formu filmu, no veľmi jemne a nevtieravo."

Kolekciu filmov venovanú Zeljenkovej tvorbe tvorí sedem dlhometrážnych hraných filmov. Pred každým z nich uvidia diváci v Kine Lumiére krátky dokumentárny film. Projekcie sa začínajú vždy o 16.30 h.

Už ste čítali?