Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Jana Kirschner si s Morušou získala Bratislavu

Jana Kirschner, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Speváčka pol roka spolupracovala s najlepšími európskymi producentmi a výsledkom je veľmi netradičný album, ktorý je prehliadkou rôznorodosti kreatívnych prístupov v rámci súčasnej tvorby.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Vystúpením v bratislavskej Starej tržnici ukončila v stredu (28.10.) večer speváčka Jana Kirschner jesennú koncertnú Moruša: Čierna Tour 2015. Vypredaná tržnica si vypočula piesne zo zaujímavého projektu aj známe hity speváčky, ktorá je na hudobnej scéne už takmer dve desiatky rokov.

V prvej časti koncertu zazneli skladby z albumu Moruša: Čierna - Idú, Muzika, Duch mesta, Zem, domova kraj, Na krídlach divých včiel, Premeny, Tajomstvo a Potopa. Ten, kto najnovší album speváčky pozná, ocenil aj jeho precízne koncertné predvedenie.

V druhej časti koncertu došlo na piesne z predchádzajúcich platní, boli nimi Modrá z albumu V cudzom meste, Pokoj v duši z rovnomenného filmu, Na čiernom koni (album Veci, čo sa dejú), Divná a Sama z albumu Moruša: Biela či Miluješ nemiluješ, Keby si bol môj, Máj krásny Máj a Ja a Ty, všetky z platne Krajina Rovina, tá štvrtá už ako prídavok výbornému publiku, ktorému sa speváčka aj poďakovala.



Po dvoch albumoch Moruša: Biela a Moruša: Čierna prichádza speváčka s novým albumom Moruša: Remixed, na ktorom spolupracovala s producentmi z celej Európy. Piesne na album si umelci vyberali práve z týchto dvoch úspešných albumov. Nápad na album vznikol v hlave Janinho partnera a producenta Eddieho Stevensa. Jana pol roka spolupracovala s najlepšími európskymi producentmi a výsledkom je veľmi netradičný album, ktorý je prehliadkou rôznorodosti kreatívnych prístupov v rámci súčasnej tvorby. Ponúka tucet remixov a poslucháči si tak môžu vypočuť vyše 70 minút hudby.

Rodáčka z Martina, speváčka Jana Kirschner (*29.12.1978) patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény. V roku 1997 vydala prvý album s názvom Jana Kirschner. Štyrikrát po sebe, v rokoch 1999 až 2003 vyhrala v ankete Slávik kategóriu speváčok. Úspešný bol druhý album V cudzom meste, vydaný v marci 2000, s hitmi Všetko je nanič, Líška, Posledná, Modrá, V cudzom meste a Žienka domáca, aj tretí Pelikán, vydaný v máji 2002, na ktorom sú hity So životom v ohrození či Myslím na tebe. Úspech mal aj štvrtý Veci, čo sa dejú, vydaný v novembri 2003, na ňom sú hity Kamene, Stále spolu bojujeme, Okolo nás či Na čiernom koni. V apríli 2007 vyšiel album Shine, ktorý nahrala v Londýne. V novembri 2008 to bola hitová kompilácia Best Of. Zložila a nahrala pieseň Pokoj v duši pre rovnomenný film režiséra Vladimíra Balka, ktorý mal premiéru v januári 2009. V máji 2010 vydala album Krajina Rovina, v novembri 2013 vyšiel nový štúdiový album Moruša: Biela a v októbri 2014 druhá časť s názvom Moruša: Čierna. Spolu s partnerom, producentom Eddiem Stevensom majú dve dcéry. Prvá - Matilda sa narodila 3. marca 2011, druhá Yolana 9. januára 2015.