Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Janka Kozáková a Peter Lipa nahrali spoločné dueto Vekový rozdiel

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Lipa doteraz nemal vo svojom repertoári žiadne dueto so speváčkou.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Janka Kozáková, speváčka banskobystrickej skupiny Mukatado a známy džezmen Peter Lipa nahrali spoločné dueto, skladba dostala názov Vekový rozdiel. Je to neuveriteľné, ale Peter Lipa doteraz nemal vo svojom repertoári žiadne dueto so speváčkou, takže ide o jeho prvotinu.  
"Peter Lipa je pre mňa výrazná hudobná osobnosť, má svoj názor, skúsenosti, ktorými si prešiel a to sa mi veľmi páči. Na jeho koncerty chodím asi od štrnástich rokov, je to jeden z mojich najobľúbenejších interpretov, vždy hrá s výbornými muzikantmi a má kvalitné piesne. Z jeho koncertov som sa vždy veľa naučila. A ešte k tomu organizuje jeden z naj festivalov na Slovensku, akým sú Bratislavské jazzové dni," povedala pre médiá speváčka Janka Kozáková. A dodala: "Minulý rok som sa zoznámila s textárom Rudom Rusiňákom, ktorý spolupracuje aj s Petrom Lipom a napísal mu množstvo úžasných textov. Jedným z nich boli Maturantky a keďže túto pieseň mám veľmi rada, kontaktovala som ho. Keď sme sa rozprávali, spomenula som mu, že by som rada spolupracovala s Peťom Lipom. Rudo navrhol, aby sme skúsili napísať text a ponúkli ho Peťovi. Nakoniec to vyšlo a ja sa zo spoločnej pesničky veľmi teším. Dokonca, ako som sa neskôr dozvedela, som prvá speváčka, ktorá s Peťom Lipom naspievala dueto. A to je pre mňa veľká česť." 



"Spolupráca s Jankou bola od prvej chvíle veľmi príjemná a profesionálna. Pôvodne sme sa síce dohodli, že obaja skúsime vymyslieť svoju verziu pesničky, ale keď som od Janky dostal jej demáč, tak už som ďalej nerozmýšľal nad mojou verziou," prezradil Peter Lipa s tým, že rád spoznáva nových ľudí z muzikantskej brandže, preto sa spolupráci vôbec nebránil. "Mukatado poznám ešte z obdobia, keď ašpirovali na reprezentáciu Slovenska v Eurosongu a okrem toho som poznal aj hudobníkov, ktorí v kapele hrali."   Text k skladbe, ktorú nahrali v banskobystrickom PJ Sound Studiu, napísal Rudolf Rusiňák, hudbu zložila speváčka Janka Kozáková. "Text pesničky je o tom, že vek v našom živote nič neznamená, viacerí skôr narodení sa cítia ako mladíci a dokonca aj napriek vyššiemu veku vedia tak aj spievať. A nemajú problém zaspievať si aj s kolegyňou o dve generácie mladšou a stále im to ladí," povedal k textu jeho autor.   Ako prebiehalo samotné nahrávanie? "Bolo to super. Na Petrovi si najviac vážim jeho pokoru, skúsenosti a profesionalitu. Je to úplný pohoďák s veľkým zmyslom pre humor a myslím, že sme si úplne sadli. Veľmi som bola zvedavá, ako tú pieseň pojme. A aj keď som bola pripravená na to, že si ju prispôsobí, v pozitívnom zmysle ma prekvapilo, aké použil frázovanie, bolo to pre mňa veľmi inšpiratívne. Veľmi sa teším z výsledku, pieseň je podľa mňa úžasná," doplnila Janka Kozáková.

TASR informovala PR manažérka skupiny Mukatado Andrea Pivarčiová.