Jozef Golonka

Jozef Golonka

Jozef Golonka chváli, ale: V súčasnosti nemôžeme hovoriť o medaile

Juraj Buch • 10. máj 2016 o 09:30
Slovenská hokejová legenda Jozef Golonka sa ako tréner podieľal na vývoji nemeckého hokeja. Na konci 70. rokov minulého storočia dával v Západnom Nemecku lekcie z hokejovej moderny a získal aj majstrovský titul.

Tie časy sú preč a nemecká škola sa pretransformovala na tvrdý kanadský štýl, ktorý by súčasnému slovenskému tímu mal vyhovovať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je Jozef Golonka presvedčený o dnešnom víťazstve slovenského tímu na prebiehajúcich MS.   

Čítajte aj:

Nemecko môže hrať uvoľnene, pretože mu ako budúcoročnému organizátorovi šampionátu mehrozí zostup do B-kategórie.

“Nemcov takéto veci neovplynia, budú hrať naplno podľa naučeného štýlu. To, že majú iba bod, ich psychiku nezmení. Bez ohľadu na bodový stav máme vždy problém ich poraziť. Majú iný štýl hry. V minulosti boli ovplyvnení našou trénerskou školou. To už neplatí, teraz sa im venujú Kanaďania. Hrajú inak ako my a my sa im nesmieme prispôsobiť. Pri súčasnom pomere síl som však presvedčený, že nám Nemecko nenarobí veľké problémy,” uviedol pre ŠPORT.SK  držiteľ olympijského striebra a bronzu.

Slovensko Nemecko infografika ms2016 Sport.sk
Slovensko Nemecko infografika ms2016 Sport.sk

Tréner slovenského tímu Zdeno Cíger pred šampionátom vyhlásil, že sa bude snažiť hráčov viesť ku kreativite a k väčšej hravosti.

Jedna vec je zvolená taktika, druhá vec jej uplatnenie na ľade. Je otázka, či tréner má tak technicky vyzreté typy hráčov, aby týmto spôsobom dokázal Nemcov prevýšiť. Nemeckými prednosťami sú nadšenie pre úspech a tvrdosť. Myslím si, že naši hráči vedia, ako môžu Nemcov poraziť. Nemecké mužstvo má znaky kanadského hokeja, čo by nám malo viac vyhovovať. Som presvedčený, že tento slovenský tím dokáže uplatniť svoje prednosti a jeho hra bude na Nemcov platiť. Mali by sme bez problémov vyhrať,” uviedol legendárny 78-ročný rodák z Bratislavy.

Ak sa naplní Golonkov optimistický predpoklad a Slovensko bude mať po troch vystúpeniach deväť bodov, tak už nebude ďaleko od postupu do štvrťfinále.

Ak rátame s bodmi zo zápasu s Nemeckom, kľúčom k štvrťfinále bude duel s Bieloruskom. Bielorusi, to sú Rusi. Proti nám sa možno zmobilizujú. Aj ich treba poraziť.  Proti Fínom, Kanade a USA možno ešte získame nejaký bodík. Som presvedčený,že toto mladé mužstvo je tak dobré a rozumné, že nasledujúce dve prekážky prekoná a potom uvidíme čo ďalej. Cíger tím je schopný prekvapiť. Vo štvrťfinále nám možno 'vyjde karta',”  povedal šesťnásobný medailista z MS.

Jozef Golonka oceňuje prácu Zdena Cígera a chváli jeho rozhodnutie vytvoriť mladý perspektívny tím, ktorý má sľubné vyhliadky do budúcnosti.

Konečne prišlo k tomu, že naši mladí hráči môžu ukázať svoje kvality na súčasnom ťažkom šampionáte, na ktorom môže každý poraziť každého. Myslím si, že treba podporiť trénera Cígera v tom, že sa odvážil ísť do takého rizika a pozval hráčov aj z reprezentačnej 'dvadsiatky' . Povolal hráčov, ktorí nerebelujú, ale chcú reprezentovať a ja si to vysoko vážim. Zatiaľ sa držia a dosiahli veľmi dobré výsledky ,” uviedol Jozef “Žiletka” Golonka, ktorého meno je uvedené v Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF, Sieni slávy slovenského hokeja aj Sieni slávy nemeckého hokeja.

Golonka však rázne brzdí prehnaný optimizmus, ale súčasný vývoj v národnom mužstve môže viesť až na medailové stupienky. 

Buďme k sebe úprimní, v súčasnosti nemôžeme hovoriť o medailovom umiestnení. V športe sa môže stať všeličo, ale v tomto roku je to ťažko reálne. V tomto roku tréner Cíger zobral popri všetkých tých revolúciach na seba zodpovednosť. Páči sa mi, že sa nezľakol. Postavil mužstvo, ktoré sa snaží hrať najlepšie ako vie a dovolím si tvrdiť, že toto mužstvo bude o dva roky vynikajúce,” uviedol Golonka, ktorý viedol slovenskú reprezentáciu v sezóne 1996/97 a na MS obdsadill deviate miesto z 12 účastníkov.

Jozef Golonka favorizuje na zisk zlata jedného z dvojice Kanada, Česko. Môže sa k nim pridať Rusko, hoci: “Domáci majú jeden veľký problém medzi hráčmi z KHL a NHL. Ak sa trénerovi Znarokovi podarí dať všetkých dokopy, tak by mohli konkurovať aj Kanade,” dodal Jozef Golonka.