Jozef Golonka podstúpil operáciu srdca, jeho stav je  stabilizovaný

Jozef Golonka podstúpil operáciu srdca, jeho stav je stabilizovaný

Juraj Hudák • 15. júl 2016 o 09:45
Bývalý legendárny slovenský hokejista Jozef Golonka má za sebou operáciu srdca. Jeho stav je po zákroku stabilizovaný.

Operácia sa uskutočnila v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) na bratislavských Kramároch. "Jozef Golonka absolvoval operáciu srdca tento týždeň v stredu. Jeho stav je stabilizovaný, komunikuje s okolím. Dnes by ho mali previezť z ARO na bežné oddelenie. Hokejovú legendu operoval prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH, a. s. MUDr. Michal Hulman, PhD," uvádza sa v oficiálnom vyjadrení Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, ktoré TASR poskytla hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová.

Sedemdesiatosemročný Golonka je bývalým československým reprezentantom, ktorý neskôr ako tréner viedol slovenský národný tím. Niekdajší stredný útočník bratislavského Slovana s číslom 9 svojím herným prejavom a neutíchajúcou bojovnosťou strhával masy ľudí na tribúnach.

Je trojnásobným majstrom Slovenska, v najvyššej československej súťaži odohral 330 zápasov a s 298 gólmi to dotiahol až do Klubu ligových kanonierov. V československej reprezentácii odohral 134 stretnutí, v ktorých súperových brankárov prekonal 82-krát. Hoci štartoval na ôsmich MS a troch ZOH, nikdy mu nebola súdená zlatá medaila, či majstrovský titul v československej lige so Slovanom, za ktorý hral dlhých 14 rokov s krátkou prestávkou (1957-59), keď si odkrútil "vojnu" v Dukle Jihlava.

Golonka jozef dres aug11 ta
Golonka jozef dres aug11 ta

Z MS má štyri striebra (1965, 1966, 1967, 1968) a tri bronzy (1959, 1964, 1969). Tri štarty na ZOH premenil v jedno striebro v roku 1968 v Grenoble, kde bol ako kapitán čs. reprezentácie a v jeden bronz v roku 1964 v Innsbrucku. To, čo sa mu nepodarilo na domácej scéne - zisk majstrovského titulu ako hráč - si vynahradil dvoma titulmi ako tréner nemeckého SC Riessersse a EC Kolín.

Rodák z Bratislavy je členom dvoch hokejových Siení slávy - IIHF od roku 1968 a Siene slávy slovenského hokeja od jej vzniku v roku 2002. Je tiež členom SOV a nositeľom strieborných kruhov SOV od roku 2003. Po skončení aktívnej hráčskej kariéry v roku 1975 v LB Zvolen, sa dal na trénerskú, viedol nemecké SC Riessersee, EC Kolín, ESD Iserlohn, EHC Norimberg, švajčiarsky HC Davos, EW Viedeň, Zetor Brno, ČSSR 20, ČSSR "B", slovenskú reprezentáciu a nemohol chýbať ani na lavičke milovaného Slovana.