Jozef Kroner bol majstrom herectva

Zdá sa, že toho už nie je veľa, čo sa dá ešte o Jozefovi Kronerovi napísať, aby to už jeho fanúšikovia nevedeli. Stále je však čo objavovať. Napríklad aj pri pohľade na jeho herecké majstrovstvo v snímkach ako Pacho hybský zbojník, Tisícročná včela či Oscarom ocenený Obchod na korze.

08.03.2014 14:00
kroner Foto:
Humor a charizma Jozefa Kronera sú nadčasové.
debata

Aj dnes, viac ako 15 rokov od jeho smrti, prinášajú Kronerove herecké výkony nové zážitky, emócie a inšpirácie. Nové publikum si nachádza aj v mladších generáciách, jeho humor a charizma sú totiž pozoruhodne nadčasové. Azda bez preháňania najobľúbenejší slovenský herec všetkých čias by sa 20. marca dožil okrúhlych 90 rokov. V roku 1998 však herec ocenený mnohými vyznamenaniami (napríklad aj titulmi zaslúžilý a národný umelec) podľahol chorobe. Stalo sa tak len niekoľko dní pred jeho 74. narodeninami.

„Otca by iste zarmútilo, ako málo filmov sa dnes u nás nakrúca. Myslím si však, že by mohol veľmi pomôcť mladým, začínajúcim filmárom. Vždy rád experimentoval a nebál sa podporiť dobrý projekt,“ zamyslela sa herečka Zuzana Kronerová nad tým, ako by asi jej otec Jozef Kroner zapadol do dnešného umeleckého sveta pri príležitosti druhého vydania publikácie Elixír smiechu – Jozef Kroner a Kronerovci (2012).

Pre Kronera herectvo nebolo povolaním, divadlo a film naozaj úprimne miloval. Začínal ako ochotník, bohaté spomienky zo začiatkov jeho profesionálnej kariéry môžu mať najmä návštevníci Slovenského komorného divadla v Martine, kde v rokoch 1948 až 1956 stvárnil nespočet nezabudnuteľných postáv. On sám najradšej spomínal na roly Kuba a Profesora Poležajeva v rovnomenných inscenáciách. Následne až do roku 1984 pôsobil na doskách Slovenského národného divadla. Jeho odchod do penzie napriek neutíchajúcej oddanosti kritikov aj širokého publika sprevádzal pocit krivdy, úlohy hodné jeho génia a energie sa mu totiž už dlhšie podozrivo vyhýbali.

Jozef Kroner žil mimoriadne pestrým a plodným hereckým životom aj pred kamerou – filmov sa nevzdal ešte viac ako dekádu po tom, čo sa rozlúčil s divadlom. Z mnohých desiatok filmov, v ktorých sa objavil, okrem už spomínanej trojice nemožno opomenúť ani tituly Polnočná omša (1962), Mŕtvi nespievajú (1965), Rysavá jalovica (1970), Kocúrkovo (1971), Očovské pastorále (1973), Sváko Ragan (1976), Kosenie jastrabej lúky (1981) či Cudzinci (1992). Okrem herectva sa venoval aj prednesu či dokonca tvorivému písaniu.

Postava Kuba sprevádzala Jozefa Kronera v divadle aj vo filme. Nezabudnuteľný je jeho komický zbojník Pacho či figliarsky Pichanda z Tisícročnej vče­ly.

3× Jozef Kroner

  • Narodil sa na Kysuciach do početnej železničiarskej rodiny.
  • Mal aj literárny talent, napísal rybársky cestopis S kamerou a udicou, leporelo O rybke Beličke aj spomienky Neobyčajný testament.
  • Pred smrťou plánoval divadelný návrat, do Fidlikanta na streche ho chcel obsadiť už tiež zosnulý Jozef Bednárik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Kroner #Obchod na korze