Jubilant Peter Lipa: Do dôchodku pôjdem, keď mi prestanú tlieskať

Do dôchodku pôjdem vtedy, keď mladí muzikanti so mnou nebudú chcieť hrať a keď mi nebudú tlieskať diváci na koncerte. Ale verím, že súkromne budem spievať, kým budem vládať, povedal v online rozhovore Peter Lipa deň pred svojimi 70. narodeninami.

29.05.2013 08:00 , aktualizované: 12:15
Peter Lipa Foto: ,
Peter Lipa.
debata (3)

Čo Lipa rád počúva: „U mňa sa to vždy mení. Niekedy počujem niečo, čo nie je moje a to si potom pospevujem stále, lebo sa to chcem naučiť. A keď to už zaradím do môjho repertoáru, tak potom nachádzam niečo ďalšie a tak to ide stále. Teraz žijem vo víre 14-tich nových piesní na texty Milana Lasicu, ktoré chcem dokončiť a vydať ešte v tomto roku,“ odpovedal na ďalšiu z otázok.

K popularite džezu dodal: „Sú celé armády ľudí, ktoré na celom svete obľubujú džez. Aj napriek tomu, že to nie je masová zábava. A na Slovensku by som určite spomenul meno Gabo Jonáš alebo Juraj Bartoš a veľa, veľa ďalších.“

Za jednu z otázok sme sľúbili jej autorovi poslať knižnú novinku – Rozhovory Jána Štrassera s Petrom Lipom s názvom Džez náš každodenný daj nám dnes. Peter Lipa vybral a venovanie napísal Anetke a Mirovi.

Peter Lipa (nar. 30. 5. 1943) je najvýznamnejšia osobnosť slovenskej jazzovej scény. V roku 1976 založil spolu s Milošom Paškom tradíciu Bratislavských jazzových dní. Väčšinou sa na pódiu objavuje len v pozícii organizátora, koncertné vystúpenia z dôvodu pracovných povinností nestíha. Tentoraz urobí výnimku. Na pódiu v Inchebe Expo Aréna odohrá 5. júna svoj Happy Birthday koncert.

Gro koncertného programu budú tvoriť skladby z aktuálneho albumu 68, zaznejú však aj staršie hity z bohatej Lipovej kariéry. Na pódiu bude legendárneho speváka sprevádzať mladá kapela skvelých hudobníkov v zložení Peter Lipa ml., Michal Šimko, Robo Rist a Michal Žáček. Počas večera prebehne aj krst knihy rozhovorov s Petrom Lipom s názvom Džez náš každodenný daj nám dnes. V knihe Petra Lipu vyspovedal Ján Štrasser.

Medzinárodnou hviezdou 6. ročníka Jarných BJD, ktoré sa budú konať 5. júna, bude britská funkjazzová skupina Incognito. Predstaví sa aj mladá talentovaná speváčka a hudobníčka Butterscotch.

3 debata chyba