Jubiluje Ľudovít Štúr. Muž, ktorý národ prebudil z hlbokého sna

"My chytili sme sa do služby ducha, a preto prejsť musíme cestu života tŕnistú." Nadčasový výrok, ktorý však presne vystihuje životný postoj autora, zdobil v stredu reprezentačnú sálu Bratislavského hradu, kde sa konalo slávnostné otvorenie Roka Ľudovíta Štúra.

29.01.2015 10:00
Ľudovít Štúr, Rok Ľudovíta Štúta, Foto: ,
Ľudovíta Štúra približuje aj výstava v priestoroch Bartislavského hradu.
debata (8)

Predznamenalo celý rad podujatí a aktivít, ktoré sa naprieč krajinou budú organizovať v nasledujúcich 12 mesiacoch, pri príležitosti 200. výročia narodenia tejto významnej osobnosti slovenských národných dejín.

Ako človeka bezúhonného, neúplatného a sociálne cítiaceho. Ako muža, ktorý dokázal „slovenský národ prebudiť z hlbokého sna“, no v osobnom živote utrpel bolestnú prehru. Ako učiteľa, novinára, historika, jazykovedca či poslanca Uhorského snemu približuje Štúra od stredy aj výstava inštalovaná v hradných priestoroch. Návštevníci si tu po celý rok budú môcť prezrieť vzácne prvé výtlačky jeho kníh či ním vydávaných Slovenských národných novín, ale aj známe maľované portréty, plastiky a dobové litografie. Diela z niekoľkých regionálnych múzeí, knižníc a iných kultúrnych inštitúcií zapožičalo a expozíciu pripravilo Slovenské národné múzeum.

Hlavným organizátorom celoročnej série štúrovských akcií je ministerstvo kultúry. Vláda na tieto účely vyčlenila z rozpočtu takmer 716-tisíc eur a usporiadatelia jednotlivých podujatí sa budú môcť z nich uchádzať o dotácie. Osobitne sa odkazu kodifikátora spisovnej slovenčiny budú venovať v miestach, kde počas života pôsobil a „zanechal stopu života v tomto vesmíre“.

Oslavy vyvrcholia 24. a 25. októbra podujatím v Uhrovci. Práve tam sa Štúr 28. októbra 1815 narodil ako druhé z piatich detí v rodine dedinského učiteľa. V rovnakom dome ako o 106 rokov neskôr aj politik Alexander Dubček. „Už teraz chystáme na oba dni veľmi pestrý kultúrny program. Vyvrcholí historickým sprievodom, približujúcim prierez celými dejinami našej obce,“ prezradila Elena Beštová z miestneho kultúrneho strediska. V sprievode budú kráčať a hymnické piesne spievať aj predstavitelia najznámejších štúrovcov v dobových kostýmoch.

V Modre zase Štúr na následky zranení z nešťastného incidentu na poľovačke 12. januára 1856 v mladom veku len 40 rokov zomrel. Úmrtná matrika k tomu uvádza: „Dne 22ho Decemb. 1855 na polovce, příkopu jakovausi přeskočiti chteje, padl a v pádu ručnici tak nějak nešťastlivě potrhl, že mu vypálila a stěhenní kost prostřelila; následkem čehož, po velkých bolestech a mnohém krvácení vyšioloženého dne, pokojne skonal.“ V modranskom Múzeu Ľudovíta Štúra sa na jeho počesť čoskoro otvorí nová expozícia. „V štúrovskom duchu sa 11. septembra ponesie aj program Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré pripravuje mesto,“ naznačil primátor Modry Juraj Petrakovič.

Na september je plánované otvorenie novej expozíci­e v zrekonštru­ovanej budove evanjelickej fary v Hlbokom. Tam sa 11. júla 1843 Štúr spolu Michalom Miloslavom Hodžom a Jozefom Miloslavom Hurbanom dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny.

Z ďalších pripravovaných podujatí možno spomenúť slávnostné zasadnutie Národnej rady k Štúrovmu odkazu, tradičnú novinársku súťaž Štúrovo pero, literárnu súťaž Prečo mám rád slovenčinu či odborný seminár o štúrovskej generácii v Martine. Svetovú premiéru bude mať v Žiline štúrovcom venovaná skladba Pútnici a v závere roka sa uskutoční galavečer v Bratislave. Slovenská pošta pri tejto príležitosti vydá pamätnú známku za euro, Národná banka Slovenska zase striebornú zberateľskú mincu v hodnote 10 eur a obehovú pamätnú dvojeurovku.

Medzinárodný punc Štúrovmu jubileu dodáva jeho zaradenie do zoznamu výročí UNESCO na roky 2014 až 2015. Kultúrna organizácia OSN na jeho propagáciu bezplatne poskytne výstavné priestory vo svojom sídle v Paríži. Rezort kultúry tam chce 21. februára pri príležitosti Dňa materinského jazyka nainštalovať putovnú expozíciu o Štúrovom živote a diele a ponúknuť aj ďalšie sprievodné podujatia. 

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Ľudovít Štúr