Kamenné posolstvá Petra Rollera putujú svetom

Stali sa vyvolenými. Kamene. Samozrejme, nie celkom obyčajné. Zásah výtvarníka, ktorý vyvoláva predstavu kaligrafickej šifry, ich zmenil na malé umelecké diela.

20.12.2016 09:00
Chicago Foto:
Peter Roller: Petrogramy, Chicago
debata

Nápad sa zrodil v hlave sochára a maliara Petra Rollera. Michelangelove slová „v každom kameni je ukrytá socha“ upravil. Vraj „aj v každom malom kamienku je ukrytá socha“. Aké podoby dostali tie „vyvolené“ a kam všade sa ich posolstvo zatúlalo, prezrádza kolekcia Petrogramy vo výstavnej sieni Klarisky v Bratislave.

„Temer každý kameň je krásny, som nimi očarený. Chodievam ich zbierať. Práca s kameňmi je rituál. Nájsť a vybrať z haldy vyvolené, ktoré stihne osud, že budú vystavené a obdivované, ohmatať, umyť… Najkrajšie si nechávam v základnej podobe. Tie, ktoré sú vodou menej omleté a majú prostejší tvar, poznamenám jemným znakom. Do kamienkov, ktoré iný odkopne alebo si ich nevšimne, vkladám posolstvo,“ hovorí Peter Roller.

Peter Roller: Petrogramy, Siena Foto: ARCHÍV PETRA ROLLERA
peter roller Peter Roller: Petrogramy, Siena

Najskôr začal kamene dotvorené svojím umením rozdávať priateľom – ako pamiatku na nejakú udalosť. Potom ich začal roznášať po lese, kde ich mohol hocikto nájsť. Ale aj po uličkách Bratislavy, kde „svietili“ ako prekvapenia, a kto na ne natrafil, odniesol si „poklad“ domov. Neskôr prišiel na nápad, že by mohol svoje posolstvá rozosielať nielen do známych končín, ktoré sú v dosahu, ale oveľa ďalej do sveta. Tak prišiel pred ôsmimi rokmi na svet projekt Petrogramy.

„Ten prvý putoval na magické miesto – do jordánskej Petry, kde ho umiestnil môj syn,“ spomína Peter Roller. Odvtedy sa dostali „túlavé kamene“ na viac ako osemtisíc miest všetkých kontinentov. Do tibetského priesmyku Gampa, na Čínsky múr, k Machu Picchu, na Veľkonočný ostrov, Maurícius… Vedú dialóg s historickými pamiatkami aj so súčasnou architektúrou, ľadovcami i vodopádmi, ba vynímajú sa aj medzi flórou a faunou pod morskou hladinou. Autor netuší, koľko kameňov ostalo na mieste, kam ich jeho priatelia a známi zaniesli a odfotili. Dozvedel sa však, že napríklad jeden z turistov, ktorý podnikol cestu po pamiatkach starých Aztékov, Inkov a Mayov, sa po návrate chválil Rollerovým dielkom ako neobyčajným suvenírom.

Peter Roller: Petrogramy, Fidži Foto: ARCHÍV PETRA ROLLERA
peter roller Peter Roller: Petrogramy, Fidži

„Kamene, ktoré milióny rokov formujú vody Dunaja, k nám do Bratislavy priputovali niekde z Álp. Naraz sa dostanú hoci do Mexika, a keď si ich niekto odnesie, doputujú zas niekam inam. Ich osud je ako osud ľudí,“ pokračuje Peter Roller. Dodnes vytvoril viac ako dvadsaťtisíc petrogramov, z ktorých množstvo vyslal do sveta. Z tých, čo mu zatiaľ ostali, vytvoril na kamennej dlažbe Klarisiek inštaláciu. Kvôli iným podujatiam, ktoré sa tam konali, musela zmiznúť, ostali len fotografie. Po prestávke v čase sviatkov ju však 3. januára znovu vytvorí. Výstava Petrogramy Petra Rollera bude potom do 11. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Petrogramy Petra Rollera