Karol Ondreička bol mág imaginácie

V záplave kvetov a kvapiek vody, pripomínajúcich perly, sú ukryté príbehy. Krásnej ženy so zvodnými očami a lákajúcimi perami. Nesmelého muža, ukrývajúceho kyticu za chrbtom. Osamelej dámy v priesvitnom háve. Nahého svalovca, ktorého vystúpenie sleduje skupinka zvedavcov. Davov ženských a mužských tiel, tlačiacich sa v labyrinte.

24.08.2014 09:00
Karol Ondreička: Dve Foto:
Karol Ondreička: Dve
debata (1)

Vznášajúcej sa dvojice, pripomínajúcej dravého vtáka a jeho korisť. Aj veľa ďalších príbehov objaví pozorný zrak pri pohľade na obraz Karola Ondreičku z cyklu Pocta veľkej kytici. Tak ako vo všetkých dielach medzinárodne uznávaného a oceňovaného grafika, maliara a ilustrátora. A významného predstaviteľa slovenského imaginatívneho umenia.

„Oravská galéria v Dolnom Kubíne prináša najobšírnejšiu kolekciu, ktorá veľmi široko mapuje umelcovu tvorbu pri príležitosti jeho nedožitého jubilea,“ povedala kurátorka Eva Ľuptáková. Nedožité sedemdesiatiny invenčného výtvarníka, ktorého dielo sa predčasne uzavrelo v novembri 2003, pripomenuli už výstavy v Galérii mesta Bratislavy i trnavskej Galérii Jána Koniarka. Výstava v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne je však najväčšia. Reprezentatívna retrospektíva vystavuje až 158 Ondreičkových diel. Od najmenších – známkovej tvorby a exlibrisov – až po najväčšie – grafiky a obrazy.

Na exlibrisy s lupou

Nielen výtvarník, aj výstava rozpráva príbeh. „Je to veľmi zvláštny a citlivý príbeh, ktorý sa vymyká všeobecným hodnoteniam. V diele Karola Ondreičku je jeho vnútro, jeho cítenie, jeho predstavivosť nádherne pretavená jeho rečou do grafických listov, ktoré sú veľmi zaujímavé a zvláštne. Najväčším prekvapením pre mňa boli jeho exlibrisy. Dielka najmenších rozmerov, ktoré rozprávajú najviac príbehov. Je úžasné, čo všetko dokážu malé obrázky s rozmermi 4 krát 4 centimetre zaľudnené postavami vypovedať,“ pokračovala Eva Ľuptáková.

Aby si návštevníci mohli aj príbehy exlibrisov dôkladne a dopodrobna vychutnať, vo výstavnej sieni majú k dispozícii lupu. S jej pomocou sa môžu do ich príbehov hlbšie ponoriť. Napokon, bez jej pomoci sa nezaobišiel ani umelec, keď ich vytváral.

Flóra a fauna, príroda a žena – to boli najdôležitejšie motívy, ktoré Karol Ondreička vo všetkých polohách svojej tvorby varioval. Boli preňho podobenstvom života, krásy a plodnosti. „Jeho maľba je – nechcem použiť výraz smutná – ale je plná napätia. Dej neodľahčuje a tému znásobuje temnotou farieb. Obrazy pôsobia úplne inak ako grafiky. Človek by nečakal, že grafik Ondreička, ktorý dokáže pracovať s jemnulinkou linkou, zrazu nasadí štetec s farbou a výsledkom sú hutné a naliehavé obrazy,“ vysvetlila kurátorka a riaditeľka Oravskej galérie. Tvoril až do posledných chvíľ života, mnohé diela sú datované rokom 2003, keď zomrel.

Objavoval netušené tajomstvá

„Usilujem sa do svojich diel transponovať vlastný životný pocit, hľadať priestor na poetické ozvláštnenie sveta a objavovať tam netušené tajomstvá,“ vyznal sa pred rokmi Karol Ondreička. Výtvarník, ktorý v roku 1974 absolvoval štúdiá na Vysokej škole výtvarných umení. Umelec, ktorý vo svojej tvorbe rozvíjal princípy fantazijného realizmu, skúmal najmä vzťahy človeka a prírody a do svojich prác vkladal vlastné túžby, sny, predstavy aj filozofické odkazy.

Keďže ilustroval takmer dve stovky kníh pre malých aj veľkých, nechýba na výstave ani skromný výber z jeho ilustrácií. Vystavené sú aj poštové známky, pod ktorých návrhy sa podpísal. Dokonca aj posledná, venovaná jemu.

Jubilejná výstava Karola Ondreičku (1944 – 2003) bude v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne do 31. augusta. Prináša komplexný pohľad na predčasne uzavreté dielo výtvarníka, ktorý svoj štýl založil na poetickom spojení fantázie, sna a skutočnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Ondreička #imaginácia #Pocta veľkej kytici