Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každé víťazstvo poteší, vraví kapitán Graňák

V slovenskej hokejovej reprezentácii sa začína éra skúseného českého trénera Vladimíra Vůjtka. Nový začiatok, premiéru na Nemeckom pohári od piatka do nedele v Mníchove, chcel absolvovať s najsilnejším možným tímom, no zámer skresali viaceré ospravedlnenia skúsených reprezentantov.

11.11.2011 06:00
Dominik Graňák Foto:
Dominik Graňák.
debata (1)

Z vlaňajšieho Hanlonovho výberu je v súčasnom šesť hráčov: brankár Július Hudáček, obrancovia Dominik Graňák, kapitán mužstva, Peter Mikuš, Michal Sersen, Tomáš Starosta a útočník Marcel Hossa. Nováčikmi sú útočníci Martin Bakoš, Mário Bližňák, Marek Hovorka a Patrik Lušňák.

Po krátkom zraze v Bratislave odcestovala vo štvrtok ráno výprava autobusom do dejiska podujatia, večer si Slováci vyskúšali ľad v mníchovskej Olympijskej hale. Pred rokom skončilo Slovensko na poslednom štvrtom mieste, no jediné vyhralo – v predĺžení – nad domácim Nemeckom, víťazom podujatia.

„Aj teraz chceme odohrať vyrovnané zápasy so súpermi, ktorí sú v rebríčkovom postavení nad nami. Uvidíme, ako to zvládneme. Niekedy to vyjde tak, že na prvý raz postavíte najlepší tím. Okolnosti spôsobili, že sme ho teraz neposkladali, ale aspoň sa ukážu niektorí mladí hráči. Chcem začať od kvalitnej obrany. Taký je trend vo svetovom hokeji. Kto dostane štyri-päť gólov, sotva môže pomýšľať na úspech. Čaká nás náročná konfrontácia,“ uviedol Vůjtek.

K najskúsenejším útočníkom patrí 31-ročný Roman Kukumberg zo Slovana. „Pozvanie som vôbec nečakal a ani som sa nad ním nezamýšľal. Prekvapilo ma, keď som v šatni našiel na mojom mieste nominačku. Počítal som s tým, že budem mať voľno a doma si trochu oddýchnem. Ale – potešilo ma to. V dobrej nálade odchádzame, verím, že v rovnakej sa vrátime,“ vraví jedna z opôr bratislavského tímu. V uplynulej sezóne pôsobil v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige v Amure Chabarovsk, jedného z najlepších mužstiev v tomto ročníku.

„Fínsky tréner Jortikka dal tímu fazónu. Viem to od chalanov, s ktorými som v kontakte. Najviac s Jánom Lašákom a Alexejom Kopejkinom, ktorý bol počas tohtoročných majstrovstiev sveta u mňa na návšteve.“

Urastený obranca Richard Stehlík spoznáva ruskú súťaž v majstrovskej Ufe. V tejto sezóne sa však obhajca trápi – a momentálne je bez trénera. „Verím, že keď sa vrátim, už kouča budeme mať. V úvode sezóny som nastupoval pravidelne, dal som tri góly. Potom ma pribrzdila choroba. Je nás jedenásť obrancov, tréner to točil, aby si zahral každý. Kabína funguje, no časť hráčov požadovala odchod trénera Michaľova. Aspoň sa odreagujem a v slovenskej reprezentácii prídem na iné myšlienky,“ naznačil odchovanec Skalice.

Pozíciu kapitána si prvý raz v slovenskej reprezentácii vyskúša obranca Dominik Graňák. „Zodpovednosti sa nebojím. Musíme poriadne zabrať všetci. Pred rokom sme hrali vyrovnané zápasy so všetkými, chýbalo nám trošku šťastia. Ak by sme skončili lepšie ako vlani, považoval by som to za dobrý začiatok,“ podotkol.

Slovensko vyhralo Nemecký pohár v rokoch 1997 a 2005.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba