Koaliční lídri sa nestretnú, Dzurinda je v Bruseli

Predsedovia koaličných strán sa v pondelok nestretnú ako plánovali, pretože predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda ako minister zahraničných vecí je v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci a Rady EÚ pre všeobecné záležitosti.

23.05.2011 10:33 , aktualizované: 11:14
bugár, dzurinda, radičová, figeľ, sulík, koalícia Foto:
Zľava predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, premiérka Iveta Radičová, predseda KDH Ján Figeľ a predseda SaS Richard Sulík.
debata

Rade pre zahraničné veci bude dominovať aktuálny vývoj a politika EÚ k južnému susedstvu so zameraním najmä na Líbyu, Sýriu, ale aj na vývoj v ďalších krajinách regiónu vrátane Jemenu, Bahrajnu, Egypta a Tuniska. Na žiadosť niekoľkých členských krajín vrátane Slovenska bude rada opäť diskutovať o reakcii EÚ na ďalšie zhoršovanie situácie v oblasti ľudských práv a demokracie v Bielorusku.

Predsedovia koaličných strán sa mali stretnúť s premiérkou Ivetou Radičovou. Malo ísť o pravidelné neformálne stretnutie predstaviteľov koalície. Témami rokovania mala byť voľba generálneho prokurátora a šéfa Národného bezpečnostného ú­radu.

Vládne strany majú niekoľko dôležitých nedoriešených otázok. Či už ide o nomináciu na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ktorú má predložiť SaS, alebo návrh novely zákona o používaní jazykov národnostných menšín od Mosta-Híd. Výhrady voči tejto právnej norme má KDH aj štyria poslanci z Obyčajných ľudí (OĽ).

O návrhu strany Bélu Bugára sa bude v parlamente hovoriť už v utorok (24.5.). Aj preto by sa podľa informácií ma­li v pondelok popoludní stretnúť Igor Matovič (nezávislý) a zástupcovia Mosta-Híd. Matovič si totiž stanovil sedem podmienok, ktoré ak nebudú splnené, „obyčajní“ za novelu nezahlasujú. V prípade, že v sále bude plný počet poslancov, ich štyri hlasy budú koalícii chýbať.

„Je to sedem kľúčových podmienok, ktoré ak splnené nebudú, za novelu nebudeme hlasovať. Môže sa nám Most-Híd vyhrážať, ale takúto skrytú maďarizáciu nebudeme podporovať,“ vyhlásil minulý týždeň Matovič. Okrem iného OĽ nesúhlasia so zavedením povinnosti orgánov verejnej správy, aby zamestnávali ľudí, ktorí ovládajú jazyk národnostnej menšiny a ak nie, tak aby zabezpečili tlmočníka. Problémy majú aj s tým, že novela zavádza možnosť, aby príslušník menšiny mohol vo svojom jazyku komunikovať v ústnom styku kdekoľvek na Slovensku.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára Matovič klame, keď novelu označuje za maďarizačnú. „Tento zákon je o tom, aby sa 15 percent obyvateľov Slovenska, ktorí sú inej národnosti ako slovenskej, cítili doma,“ zdôraznil Bugár, ktorý odmieta nálepkovanie poslancov Mosta-Híd za tých, čo chcú maďarizovať. „To je absolútna blbosť a nezodpovednosť politikov, ktorí toto tvrdia,“ vyhlásil.

debata chyba