Denník N

Koho by sme dnes vytesali do kameňa?

Kto je náš hrdina? Na Námestí slobody je desať kameňov, ktorý tam zostane? Foto – Verejný podstavec
Kto je náš hrdina? Na Námestí slobody je desať kameňov, ktorý tam zostane? Foto – Verejný podstavec

Na Námestie slobody sa vrátili kusy z pomníka Klementa Gottwalda, ktorý tu kedysi stál. Maďarský umelec do nich vysekal rôzne mená z minulosti i súčasnosti a vyzýva, aby sme si urobili poriadok v kolektívnej pamäti.

Kedysi sa tak označovali neopracované kusy kameňa pre sochárov. Keď zaslali požiadavku na celkové rozmery, ktoré potrebovali na konkrétnu sochu, majstri do materiálu vytesali meno, aby sa nepomýlil s iným.

Maďarský umelec a pedagóg Szabolcs Kispál si ako základný materiál pre svoje dielo vybral fragmenty z mohutného pamätníka Klementa Gottwalda, ktorý na Námestí slobody odstrelili v roku 1991. Jeho kusy doteraz ležali za budovou VŠVU na Drotárskej ulici v Bratislave. On ich teraz priniesol späť na námestie. Stali sa súčasťou jeho diela s názvom Pozastavená explózia.

Do deviatich kusov kameňa vytesal rôzne mená historických či kultúrnych osobností slovenského kontextu – Gustáva Husáka, Andyho Warhola či Adelu Banášovú. Jeden z kameňov ostal prázdny.

Szabolcs KissPál doviezol na Námestie Slobody fragmenty z pomníka Gottwalda. Napísal na ne deväť mien, jeden je prázdny.
Szabolcs KissPál doviezol na Námestie slobody fragmenty z pomníka Gottwalda. Napísal na ne deväť mien, jeden je prázdny.

Kedysi boli na námestiach povinné pamätníky pohlavárov, koho by sme do kameňa vytesali dnes?
Kedysi boli na námestiach povinné pamätníky pohlavárov, koho by sme do kameňa vytesali dnes?

Naša pamäť má trochu problém

Na Námestí slobody budú symbolické pamätníky rozmiestnené do Vianoc, jeden z nich by tu však mohol ostať celý rok. Ktorý presne – nech vyberú diváci, vyzýva autor. (Hlasovať môžete nižšie vo formulári). Okrem Gisi Fleischmann, Rudolfa Viesta, Andreja Hlinku, Gustáva Husáka, Jánosa Esterházyho, Adely Banášovej, Andyho Warhola, Lívie Klausovej a Ivana Bellu môžete dať hlas prázdnemu kameňu a napísať vlastný návrh na osobnosť, ktorá by si dnes podľa vás zaslúžila nový verejný pamätník.

„Szabolcs Kispál vyjadruje nerozhodnosť našej kolektívnej pamäti za posledných dvadsaťpäť rokov. Výber týchto osobností nie je náhodný a predstavuje autorov čiastočne ironický či podvratný pokus o vyvolanie širšej diskusie o novodobých hrdinoch našej histórie,“ hovorí Martin Piaček zo združenia Verejný podstavec, ktoré je organizátorom akcie.

„Pomyselný výbuch kamenných fragmentov sa tu zjavuje ako duch potlačenej a zmätenej spoločnej pamäti, ktorá zápasí s prehodnotením vlastnej perspektívy a rituálnych objektov verejného spomínania v situácii, ktorá sa po roku 1989 zásadne zmenila,“ hovorí Szabolcs Kispál. „Táto intervencia do verejného priestoru by mohla spustiť verejnú debatu o spoločnom formovaní kolektívneho priestoru pamäti, ktorý by vyjadroval aj minulé aj súčasné pomery.“

Kusy kameňa z Gottwaldovho pamätníka budú na Námestí Slobody mesiac. V hlasovaní môžete rozhodnúť, ktorý by tam mal zostať rok. Vybrať si môžete z deviatich mien, alebo napísať vlastný tip.
Kusy kameňa z Gottwaldovho pamätníka budú na Námestí slobody mesiac. V hlasovaní môžete rozhodnúť, ktorý by tam mal zostať rok. Vybrať si môžete z deviatich mien alebo napísať vlastný tip.

DSC_5268

Mesto nezaujíma, umelcov áno

Fragmenty Gottwaldovho pamätníka sú už rozmiestnené na námestí.

Ide o štvrtú a záverečnú časť projektu BOD 0, ktorý na Námestí slobody inicioval Verejný podstavec. V minulosti sa tu už odohralo viacero umeleckých akcií – Júliusa Kollera, Fera Guldana, Stana Filka s Alexom Mlynárčikom alebo Lucie Tkáčovej a Anetty Mona Chisa.

Verejný podstavec v roku 2011 oslovil umelcov z krajín V4 – Ilonu Németh, Krištofa Kinteru, Pawla Althamera a Szabolcsa Kispála. Pred troma rokmi sa podarila prvá z realizácií – poľský umelec Pawel Althamer naplnil mohutnú nefunkčnú fontánu pieskom. V roku 2013 sa tu opakovane odohrala Hmla Ilony Németh a vlani tu Krištof Kintera umiestnil svoj verejný Jukebox.

Námestie slobody napriek tomu ostáva jedným z najprehliadanejších miest v meste, ktoré neustále chátra. Momentálne je v havarijnom stave. Nedávno naň mesto umiestnilo tabuľky s nápisom Vstup na vlastné nebezpečie. Najviac poškodené časti by sa mali opravovať na jar budúceho roka.

Dajte hlas osobnosti, ktorá si podľa vás zaslúži nový verejný pamätník alebo napíšte vlastný tip na osobnosť, ktorý si pamätník podľa vás zaslúži.

Medzi tipmi hlasujúcich sa doteraz objavili aj mená Ľudovíta Štúra, Deža Ursinyho, Antona Srholca, Jara Filipa, Egona Bondyho či Milana Šimečku.

Koho by sme vytesali do kameňa?

Ďakujeme, hlasovanie v ankete bolo ukončené s počtom hlasov 1078.

Najväčší počet hlasov získala Gisi Fleischmann, jej „pamätník“ by tak mal ostať na Námestí Slobody na určitý čas.

Druhý najvyšší počet hlasov získal Andy Warhol, tretí je Rudolf Viest. 

Medzi tipmi hlasujúcich na osobnosť, ktorá by si dnes zaslúžila nový verejný pamätník sa najčastejšie objavovalo meno Anton Neuwirth (33), Anton Srholec (20), Andrej Kiska (12), Jaro Filip (8), Milan Lasica (6), Robert Remiáš, Dežo Ursiny, Chuck Norris (5), Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler, Július Satinský, Alexander Dubček, Ján Albrecht, Silvester Krčméry, M. R. Štefánik, Imrich Karvaš, Robert Fico, Egon Bondy, Ľudovít Štúr (3), Milan Šimečka, Dominik Tatarka, Vladimír Mečiar (2), Alexander Duleba, Blaho Uhlár, Shooty, Daniel Tupý, Iveta Radičová, Peter Sagan, Jozef Tiso, Martin Jakubec, Marek Brezovský, Michal Kováč st., Woodrow Wilson, Milan Hodža, Szabolcs KissPál, Rostas, Žltý, Paľo Habera, T. G. Masaryk, Richard Sulík, Vladimír Jukl, Štefan Hríb, Tomáš Bella, Rytmus, Ivan Dérer, Tomáš Baťa, Ján Golian, Juraj Jánošík, Ovca/Občan Slovenska.

Gisi Fleischmann 350 32.7%
Rudolf Viest 133 12.4%
Andrej Hlinka 38 3.5%
Gustáv Husák 10 0.9%
János Esterházy 22 2.1%
Adela Banášová 71 6.6%
Andy Warhol 148 13.8%
Lívia Klausová 4 0.4%
Ivan Bella 36 3.4%
Ostatné tipy 259 24.2%

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie