Komentár: Slušnosť, pokora, skromnosť - hetrik kapitána Hamšíka

Zdroj: Getty Images

Komentár: Slušnosť, pokora, skromnosť - hetrik kapitána Hamšíka

06. feb 2017 o 14:45
Domácou politickou scénou ešte stále rezonuje kauza „Kapitán“. Našťastie nie je kapitán ako kapitán.

Športové internety boli cez víkend plné famózneho galapredstavenia elitného lídra SSC Neapol s páskou na ľavom rukáve. Marek Hamšík má v sebe X faktor – kombináciu talentu, pracovitosti a pozitívneho emočného magnetizmu, ktorý nás baví.

Dnes však nechcem písať o jeho troch chodoch boloňských špagiet v poslednom ligovom kole. Pozornosť by som rád upriamil na iný, pre mňa osobne najcennejší Marechiarov hetrik. Hetrik charakterový. Slušnosť, pokora, skromnosť. Tieto tri dominantné povahové cnosti (aj v zlých futbalových časoch) ešte viac umocňujú a vyšperkovávajú jeho geniálne umenie.

Mal som česť i šťastie trénersky s ním pracovať v roku 2004, keď bol ako 16-ročný belasý benjamínok preradený k mužom do letnej prípravy. Marek nie je nadčlovek a určite má svoje muchy.

Ale konečne už športová verejnosť prestala hanlivo kikiríkať o jeho kohútovi na hlave či uštipačne komentovať nespočetné tetovania. Namiesto toho si ľudia s uznaním viac všímajú, že tento inteligentný mladý muž nedvíha nos vyššie než hlavu a môže byť v mnohých smeroch pre našu mládež vzorom.

Marek Hamšík vie, čo je úcta a rešpekt k trénerom, spoluhráčom či fanúšikom na ihrisku i mimo neho. Nechýba mu sebareflexia, nepozná hviezdne maniere, žije usporiadaným rodinným životom. Popularita či peniaze ho vôbec nezmenili. Vonia človečinou, ktorá nás môže inšpirovať.