Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2013 14:16 | Správy | Politika

Konečne vyšiel s pravdou von: Premiér Fico oficiálne oznámil kandidatúru na prezidenta!

Špekulácie sa potvrdili. Premiér Robert Fico bude kandidovať na post hlavy štátu.

Premiér Robert Fico sa rozhodol kandidovať na post prezidenta. Voľby by sa mali uskutočniť už na budúci rok. Fico, ktorý sa dlhodobo teší vysokej popularite v prieskumoch, aj v tých prezidentských, je teda horúcim favoritom na kreslo hlavy štátu.

"Bolo by chybou, keby prezident vo svojej funkcii len zbieral politické skúsenosti. Musí prinášať predvídateľnosť svojich rozhodnutí, musí byť garantom záväzkov voči európskym a transatlantickým štruktúram," povedal Robert Fico. "Chcem byť vlastenecký prezident. Patrím k posledným dvom aktívnym politikom, ktorí hlasovali za Deklaráciu o nezávislosti SR a ústavu SR v roku 1992," vyhlásil s tým, že zároveň chce byť hlavou štátu, ktorá bude zastupovať aj príslušníkov národnostných menšín.

O kandidatúre Roberta Fica rozhodlo vedenie Smeru. Oznámenie o kandidatúre oznámil premiér na tlačovej konferencii, na ktorej zároveň zhodnotil rok 2013 a predstavil svoje vízie do budúcnosti.

Fico svojím rozhodnutím potvrdil dlhodobé špekulácie o tom, že sa zaujíma o kreslo prezidenta. Už v utorok prišla agenúra SITA s informáciou, že premiér chce na tlačovej konferencii oznámiť svoju kandidatúru.

 

Do súboja o Prezidentský palác ide Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko a kandidát SMK Gyula Bárdos. Ďalej podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, Peter Osuský z SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňa Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Pribudnúť by mal aj nominant Komunistickej strany Slovenska.

Matovič: Dúfam, že nevyhrá

Ohlásenie kandidatúry Roberta Fica na funkciu prezidenta nie je prekvapivé, všetci s tým rátali. "Počítali s tým prieskumné agentúry, počítala s tým opozícia. Všetci vedeli, že Robert Fico si potrpí na marketing, tak hľadal najlepšiu príležitosť. Toto je ideál, je pár dní pred Vianocami, tak to bude hlavná téma, keď sa stretnú rodiny. Premysleli to dopredu, je to veľmi dobre prepočítané," uznal líder OĽaNO Igor Matovič.

Zároveň však upozornil, že vládny Smer-SD si už sprivatizoval štát, ale ak Fico uspeje aj v prezidentských voľbách, podľa Matoviča to zaklincujú. "Ústava je pri kompetenciách, bohužiaľ, napísaná tak, že môže nám začať robiť veľké problémy. Dúfam, že nevyhrá a že sa dokáže celá opozícia proti Ficovi a sprivatizovaniu štátu zomknúť a dokáže, že skôr vyhrá vrece zemiakov ako Robert Fico," dodal.

Figeľ: Pyrrhovo víťazstvo alebo prehra

Rok 2014 môže byť podľa predsedu KDH Jána Figeľa rokom politického zlomu, pretože výsledok Roberta Fica v prezidentských voľbách môže byť pre Smer-SD Pyrrhovo víťazstvo alebo osobná prehra. Ako povedal Figeľ, "podobný pokus urobil neúspešne, ba opakovane aj Vladimír Mečiar a porazili sme ho opakovane".

Kňažko: Fico dezertuje z postu premiéra

Robert Fico sa rozhodol, že istoty pre svojich voličov vymení za istoty pre seba. Vyhlásil to v reakcii občiansky kandidát na prezidenta Milan Kňažko. "Isté je, že opúšťa svojich voličov a dezertuje z funkcie premiéra, pretože nedokáže splniť svoje sľuby," uviedol Kňažko. Podľa neho Fico potvrdil, že mu ide o koncentráciu moci, ktorú skrýva za marketingové reči o sociálnom zmieri a takzvanej stabilite.

Procházka: Ficova kandidatúra obnažuje motív voliebKandidát na prezidenta a nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka víta kandidatúru premiéra Roberta Fica. Podľa neho totiž premiérova kandidatúra obnažuje základný motív prezidentských volieb. "Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku, na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90-tych rokov zabezpečiť svoje pozície v štáte takmer naveky. Ľudia si vyberú, moja ponuka zostáva rovnaká: silný prezident, ktorý bude aktívnou protiváhou politickým stranám," uvádza Procházka.

Čo na to politológovia?

Robert Fico s ohlásením kandidatúry váhal preto tak dlho, lebo si uvedomuje, že je to riskantný krok. Myslí si to politológ Miroslav Kusý. Podobne sa vyjadruje aj jeho kolega Martin Klus, politológ a sociológ Ján Baránek zasa tvrdí, že Fica viedli ku kandidatúre najmä osobné dôvody. "Fico sa netajil tým, že chce byť prezidentom a teraz má na to najväčšiu šancu," uviedol Baránek. Podľa neho môže byť Ficovou ambíciou "dokázať, že prezident má veľké právomoci, že nemusí byť iba slabý, ako sa to traduje".

Politológ Miroslav Kusý uviedol, že Fico si je vedomý prípadného rizika neúspechu vo voľbách. "Má jednoznačné šance vyhrať prvé kolo, no v druhom sa proti nemu postaví celá pravica," poznamenal Kusý. Fico si je podľa neho vedomý aj toho, že otázka ďalšieho vývoja pre Smer je aj otázkou, kto bude budúcim premiérom. "Fico už má určite nejakú predstavu, ale určite to na poste premiéra nikdy nebude človek tej kategórie ako Fico," uviedol Kusý.

Politológ Martin Klus si myslí, že Robert Fico ostane až do volieb na poste premiéra. Dlhé váhanie nad oficiálnym oznámením kandidatúry Klus pripisuje tomu, že Fico zrejme sám zvažoval, či ide o dobrý krok. Podľa Klusa však Ficova kandidatúra, nech už skončí akokoľvek, oslabí Smer. "Ak vo voľbách neuspeje, bude to výrazné oslabenie, môže dôjsť k boju o moc a vnútorným rozporom v strane," povedal Klus.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva