Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konkurencieschopnosť firiem možno podporiť aj cez pokles cien, tvrdí Fico

Robert Fico na pracovnej návšteve
Robert Fico na pracovnej návšteve (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Jednou z najlepších ciest podpory konkurencieschopnosti firiem v SR môže byť aj znižovanie cien elektrickej energie. Uviedol to dnes na tlačovej besede po skončení pracovnej návštevy na pôde Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Ak máme v rámci našich slovenských možností pomôcť hospodárskemu rastu, tak zvýšenie konkurencieschopnosti cez nižšie ceny elektrickej energie pre podnikateľský sektor je jedna z najlepších ciest," spresnil premiér v súvislosti s avizovanou informáciou z regulačného úradu o výraznom znížení distribučných poplatkov za elektrinu.

Podľa predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka cena elektriny by sa mala významne znížiť v najbližšom období najmä firmám, a to cez pokles poplatkov za distribúciu elektriny. "Cena elektriny výrazne poklesne. Bude to mať výrazný efekt najmä pre priemyselný sektor. Očakávame, že zníženie bude blízke dvojcifernému číslu. Samozrejme, dotkne sa to aj domácností. Keďže distribučné tarify priemyselných odberateľov majú výraznejší objem na koncovej cene v porovnaní s domácnosťami, tak to bude mať u firiem výraznejší dopad," oznámil Holjenčík.

Predseda vlády SR zároveň pripomenul, že v Programovom vyhlásení vlády SR je aj záväzok udržiavať stabilnú hladinu cien energií. "Je zrejmé, že energie tvoria významnú časť spotrebného koša našich ľudí. Preto, ak je dnes ťažká krízová doba a ak nie sú navyše zdroje na zvyšovanie valorizácie dôchodkov, na zvyšovanie platov vo verejnom sektore, tak musíme strážiť predovšetkým cenovú hladinu u plynu a elektriny, aby ľudia dokázali prežiť toto náročné obdobie," povedal.

"Myslím, že sa nám to darí, pretože cenová stabilita v rokoch 2006 až 2010 bola veľmi príznačná pre moju prvú vládu. A aj teraz rovnako budeme pôsobiť pozitívne. Samozrejme, v spolupráci a pri plnom rešpektovaní ÚRSO, aby cenová stabilita u plynu a elektriny pre domácnosti naďalej pokračovala aj v nasledujúcich rokoch," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu